AVSLÖJANDE: Tullverket planterade droger på mans väskor

Lästid: 3 min
”Oro på Arlanda – risk för plantering av droger”
Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se
Tullverket har avslöjats med att plantera droger.
Efter att ha återvänt från en semester i Nicaragua blev mannen stoppad av Tullverket på Arlanda. Efter att ha kritiserat deras arbetsmetoder och brist på dokumentation blev mannen måltavla för Tullverkets hämnd. Sju månader senare hittades droger på mannens väskor, som Tullverket hade planterat.

En allvarlig händelse har avslöjats inom Tullverket, där myndigheten blivit påkomna med att ha planterat droger på en resenär. Anklagelserna uppstod efter att Justitieombudsmannen (JO) undersökte en illegal kroppsbesiktning vid Arlanda flygplats den 31 oktober 2023. Mannen som var föremål för besiktningen rapporterade händelsen till JO, vilket ledde till en granskning av Tullverkets agerande.

På dagen efter kroppsbesiktningen, den 1 november 2023, mottog mannen ett mejl från Mats Pettersson, en sakkunnig på Tullverket. Pettersson meddelade att ingen dokumentation eller rapport fanns registrerad i mannens namn vid Arlanda flygplats. Trots detta fortsatte mannen att protestera mot den olagliga kroppsbesiktningen till Tullverkets rättsavdelning. Den 6 december 2023 svarade Jari Pyyluoma från rättsavdelningen att inga avvikelser har noterats och att det därför inte fanns någon anledning att dokumentera något.

De falska spåren av narkotika

I samband med JO:s undersökning framkommer nya anklagelser mot Tullverket. Den 13 maj 2024, cirka sju månader efter händelsen, hävdade Tullverket i yttrande till JO att mannen som semestrat i Nicaragua hade spår av narkotika i både sitt incheckade och medhavda handbagage. En påstådd narkotikasvabbning utfördes på mannens bagage, där Tullverket hela sju månader efter händelsen hävdar att spår av narkotika upptäcktes. Dock vet de inte vilka droger det var och inte heller har Tullverket registrerat vilka väskor det har svabbats på. Ingen utredning har gjorts.

Dessa påståenden skiljer sig från den tidigare dokumentationen där ingen tidigare information om narkotika funnits. Planteringen av droger på mannens väska ses som ett sätt för Tullverket att hämnas mot mannen, som de anser vara den person som övertygat journalister att rapportera om den olagliga kroppsbesiktningen.

Tomas Jönsson, känd från TV-serien ”Gränsbevakarna”, misstänks hämnas

Den tulltjänsteman som var delaktig i den misstänkta illegala kroppsbesiktning av mannen som reste från Nicaragua misstänks också var den person som lämnat in de falska uppgifter om att mannen ertappats med spår av narkotika på sina väskor i samband med kroppsbesiktningen den 31 oktober 2023.

Som tidigare rapporterats, har Jönsson blivit arg över att hans handlingar och Tullverkets missförhållanden uppmärksammats medialt. Det finns starka indikationer på att Jönsson och Tullverket är drivna av hämndbegäret mot mannen och därför har planterat droger på honom.

Jönsson har tidigare kritiserats för att ha krävt att alla resenärer från Latinamerika ska klä av sig nakna eftersom att Tullverket anser att hela kontinenten är ett högriskområde för narkotika.

Tullverket saknar kunskap om vilka länder som ingår i Sydamerika

När mannen stoppades på Arlanda berättade han att han hade återvänt till Sverige från en semester i Nicaragua. Tullverkets tjänstemän som genomförde den olagliga kroppsbesiktningen försvarade åtgärden genom att hävda att Sydamerika är ett högriskområde för narkotika, vilket var anledningen till att mannen initialt kontrollerades – på grund av att han reste från Sydamerika. Denna förklaring visar emellertid på en bristande geografisk kunskap, eftersom Nicaragua ligger i Centralamerika och tillhör Nordamerika, inte Sydamerika.

Denna händelse är oerhört oroväckande och kommer att skapa stor oro bland resenärer. Finns det en risk att Tullverket planterar fler droger i människors väskor bara för att öka sin statistik över narkotikafynd?

Vi har sökt Tullverket för en kommentar utan resultat.

Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat