Det är vanligt att människor lånar ut sina bilar till vänner, familj och bekanta som ett sätt att hjälpa och dela resurser. De glömmer ofta bort att reglera ansvarsfördelningen för självrisken vid eventuell skada eller olycka i samband med utlåningen, vilket kan leda till konflikter.
Det är ganska vanligt att bråk och oenighet uppstår mellan ägaren och den som lånat bilen i de situationer där självrisken ska betalas. Uppkomna problem beror oftast på att ägaren och den som lånat bilen vanligtvis inte har diskuterat eller övervägt frågan om självrisken. Vissa tar sitt moraliska ansvar och står för självrisken, medan andra inte gör det.
En del personer som har lånat en bil kan anse att självrisken inte faller på deras ansvar, även om något skulle inträffa under lånetiden. Detta kan gälla till exempel vid händelser som krock, parkeringsskada, brand, stöld, stenskott, eller feltankning. Självriskens storlek kan ibland vara hög, och det kan få vissa som har lånat en bil att avstå från att betala självrisken till ägaren, särskilt när de är medvetna om att de inte har något juridiskt ansvar för kostnaden.
Vem är skyldig att betala självrisken?
Har man inte ett separat avtal, faller kostnaden för självrisken automatiskt på ägaren som har en bilförsäkring. Försäkringstagaren är alltid den som har det juridiska ansvaret att betala självrisken till försäkringsbolaget i enlighet med försäkringsvillkoren.
Ett separat avtal kan dock regleras så att den som har lånat bilen ska åta sig att ersätta självrisken i ett senare skede till bilägaren.
Ekonomi leder ofta till bråk med varandra
Så snart ekonomiska frågor dyker upp är det vanligt att människor ibland bortser från sitt moraliska ansvar. Pengar har en tendens att trigga starka känslor och ibland kan dessa känslor få individer att prioritera sina egna ekonomiska intressen över moral och etik.