De montenegrinska bidrags-opportunisterna och bisarra gåvor

Lästid: 2 min
”Montenegro förfaller av korruption”
Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se
Korruptionsbrott i Montenegro.
De montenegrinska bidrags-opportunisterna vet att det snabbaste och enklaste sättet att tjäna pengar på i Montenegro är att vara delaktig i politiken. Det är där opportunisterna ser skattkistan av EU bidrag och lån. Det går faktiskt att säga att majoriteten av de som arbetar inom montenegrinsk politik gör det av anledningen att det finns bidragspengar, vilket gör det möjligt för en anställning. Visst, man kan kanske förstå dem. Det är dåligt med möjligheter i landet. Just brist på möjligheter har många full förståelse för.

Read the English version here.

En montenegrinsk stat så som den ser ut idag hör tyvärr inte till Europa. Alla europeiska värderingar om demokrati, ekonomisk politik för öppenhet, stabilitet och mänskliga rättigheter är oförenliga med Montenegros nuvarande tillstånd. Hur ska vi svenskar kunna förenas på europeisk nivå med en stat full av korruption och superdålig utveckling.

De flesta i landet är medvetna om att Montenegro har förstörts från grunden och att det krävs ett mirakel för att vända papperskorgen och kasta ut allt skit som finns i den.

Många har problem med Montenegro

Ska Sverige eller andra EU-länder verkligen hjälpa landet att komma på fötter? I en tidigare artikel påpekade jag lite skämtsamt om att svenskar borde göra det. Det är en mycket svår uppgift. Det går liksom inte bara att skicka ner svenskar som ska installeras på nya ministerposter och andra viktiga positioner. Man kanske hade önskat att det var möjligt men det är det inte utan att man anklagas för ockupation. Men jag tror faktiskt att det finns en liten möjlighet att just de montenegrinska opportunisterna inte skulle ha några problem med att lyda nya härskare, så länge det betyder att det kommer in pengar i landet.

Andra problem som många har med Montenegro är att de inte gillar länder som säljer ut sitt land och själ för lite fickpengar. När man säljer ett land tvingar man med sig en oskyldig befolkning till lidelse i många år. De som styr i landet ljuger för EU om att de skapar goda förändringar i landet med EU bidrag och EU lån. Mycket är fejk och går till många påhittade politiska projekt som senare ser till så att lite pengar magiskt hamnar i de styrandes egna fickor. Det är bara att logga in på valfri instagram-konto tillhörande en montenegrinsk politiker så inser du att de är pinsamma bidrags-opportunister.

Montenegro och deras EU-drömmar

Vissa hör inte hemma i den europeiska gemenskapen. Det spelar ingen roll om landet ligger i Europa såsom Montenegro gör. Det är värt att göra en sak er läsare påmind om och det är att Montenegro under lång period har sålt medborgarskap till tusentals människor som aldrig någonsin på laglig väg hade fått stanna i Europa. Dessa människor är inga vi vill ha om EU gränserna mot Montenegro skulle öppnas.

Den montenegrinska regeringen är som rubriken lyder opportunister. Till och med en kryptogrundare fick år 2022 medborgarskap efter principlösa förhoppningar om att han skulle göra Montenegro till någon form av hub för krypto. Det ärendet är som alla andra ogenomtänkt och ett hunger för lite pengar.

Bisarra gåvor delas ut av politiker och skattefinansierade individer

Något av de bisarraste momenten montenegrinska politiker och andra personer som är statligt finansierade gör är att de delar ut gåvor. Det sker till olika organisationer, individer och företag. De publicerar sina misstänkta mutbrott på sociala medier. De verkar inte förstå att de medverkar till korruption och jäv som uppstår när man ger bort och tar emot gåvor, eller så bryr de sig bara inte.

Misstänkt korruption: Arben Jakupi (chef för Departementen för Diaspora) fotograferar sina misstänkta mutor på Instagram. Här delar han ut jackor och utrustning.

I Sverige är mutor ett brott, likaså övriga EU-länder. Straffskalan för tagande eller givande av muta är böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Liknande lagar gäller för hela EU.

Mer information om Arben Jakupi finns att läsa här.

Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat