Falska påståenden från Transportstyrelsen väcker frustration bland allmänheten
I den nyligen uppmärksammade händelsen har den svenska myndigheten Transportstyrelsen hamnat under hård kritik efter att ha felaktigt påstått att tjänsten Brukarkort för fordon inte existerar och att det inte finns något som heter Brukarkort, trots att det i själva verket gör det. Många har googlat på tjänsten och till sin förvåning hamnat på sajten Brukarkort.se och med egna ögon fått se att tjänsten faktiskt återfinns där.
Denna medvetna strategiska misskampanj från Transportstyrelsen har inte bara lett till omfattande frustration bland allmänheten men också lett till juridiska efterspel för Transportstyrelsens strateg Christofer Kärrdahl som numera är misstänk för brott i samband med det falska uttalandet. Detta agerande från Transportstyrelsen skadar förtroendet för myndigheten, vilket väcker frågor om öppenhet och tillförlitlighet inom offentlig förvaltning.
Verklighetsfrånvända Transportstyrelsen – tjänsten Brukarkort för fordon är aktiv oavsett budskapet från Transportstyrelsen och Christofer Kärrdahl
Händelsen kom bland annat till allmänhetens kännedom när besökare till webbplatsen brukarkort.se försökte utnyttja tjänsten och där man samtidigt mötes av ett budskap på Transportstyrelsen webbplats i ett officiellt uttalande om att; ”det finns inget som heter Brukarkort” Denna information visade sig dock vara inkorrekt, vilket bekräftades när det framkom att tjänsten inte bara fanns tillgänglig men också aktivt användes av stora delar av samhället. Detta väcker debatt även i hur verklighetsfrånvända Transportstyrelsen faktiskt är.
Det behövs en mer transparent kommunikation från Transportstyrelsen utan att vi ska behöva faktakontrollera deras information
Kritiker menar också att denna typ av falska påståenden från Transportstyrelsen undergräver grundvalarna för en effektiv och transparent offentlig förvaltning. Det väcker även oro för hur information hanteras och kommuniceras till medborgarna, vilket är särskilt problematiskt i en tid då tillgång till korrekt och tillförlitlig information är mer kritisk än någonsin.
Transportstyrelsens medarbetare Märta Samuelsson raderar Facebook kommentarer – står på sig i att det inte finns något som heter Brukarkort
Transportstyrelens respons har varit obefintlig. Man har stått på sig och fortsätter hävda att ”det finns inget som heter Brukarkort” och när kommentarer på Facebook svämmar över i deras inlägg med förklaring om att det faktiskt finns något som heter Brukarkort så raderar Transportstyrelsen dessa kommentarer.
Vi har sökt Märta Samuelsson för en kommentar gällande varför hon raderar kommentarer på Transportstyrelsens facebook sida.
Transportstyrelsen önskar nog att det vore sant att det inte finns något som heter Brukarkort att man även försöker få allmänheten att tro på samma verklighetsfrånvända sanning.
Större ansvarsskyldighet är nyckeln till lyckad kommunikation till allmänheten
Denna händelse har belyst vikten av ansvarsskyldighet inom det offentliga. Många betonar behovet av starkare övervakningsmekanismer och bättre utbildning för anställda i kommunikationsroller för att säkerställa att allmänheten får tillgång till korrekt och aktuell information.
Samtidigt har händelsen initierat en bredare diskussion om allmänhetens förtroende för myndigheter. Förtroende är en hörnsten i relationen mellan myndigheter och medborgare, och när det eroderas, kan det ha långtgående konsekvenser för samhällets funktionssätt. Det finns nu ett rop på ökad öppenhet och förbättrade kommunikationsstrategier för att återuppbygga och underhålla detta förtroende.
Det återstår att se hur denna händelse kommer att påverka det långsiktiga förtroendet för Transportstyrelsen. Men det som är klart är att denna incident har tjänat som en viktig påminnelse om vikten av tillförlitlighet, transparens och ansvarsskyldighet inom alla nivåer.