Här skaffar du Migrationsverkets inbjudan

Lästid: 3 min
”Bjuda in någon till Sverige”

Dagens Process

info@dagensprocess.se
När du ska bjuda in en person till Sverige måste du skaffa en inbjudningsblankett. Detta gäller för samtliga länder vars medborgare behöver visum för att resa i Sverige. En person som har krav på inbjudan måste uppvisa inbjudningsblanketten i samband med Schengenvisering. Om blanketten saknas påbörjas inte ärendet för Schengenvisering och då kan inte personen besöka Sverige.

Det är du som bor i Sverige som måste fylla i och beställa inbjudningsblanketten. Alla som ska besöka Sverige och behöver visum måste genomgå visumprocessen för att godkännas inresa i Sverige. Innan visumprocessen ska du fylla i och sedan skicka inbjudningsblanketten till den person som ska besöka Sverige.

Får man bjuda in någon i Sverige man träffat online?

Ja, du kan bjuda in en person som du bara har träffat online. Många som besöker Sverige har först internetträffat den person som bor i Sverige. Genom flera videosamtal, telefonsamtal och konversationer kommer personerna fram till att de nu vill träffas på riktigt. En sådan träff skiljer sig inte nämnvärt från regelverket i jämförelse med ett besök av människor som sedan tidigare har träffats. Det ställs samma krav oavsett om man tidigare träffats eller inte.

Om du bara har träffat en person online som bor i ett land vars medborgare behöver visum för besök i Sverige, ska du som alla andra skaffa en inbjudningsblankett. Tänk på att det alltid är en helhetsbedömning som görs av svenska ambassaden och Migrationsverket eller representant för Sverige.

Exempel på personer du kan bjuda in

 • Familj och släkt
 • Flickvän eller pojkvän
 • Fru eller man
 • Vän
 • Internetdejt
 • Bekant
 • Annan känd person
Så skaffar du inbjudningsblanketten
 1. Påbörja inbjudan hos officiella Utrikesgruppen online här
 2. Fyll i alla nödvändiga uppgifter
 3. Inbjudan skickas till dig
 4. Signera och skicka inbjudan via e-post till den person som ska besöka dig

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat