Kristoffer Samsing fördöms av Justitieombudsmannen – allvarligt läge

Lästid: 3 min
”Stora brister hos polis”

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se
Rolex Day Date 40 – cirka pris 500 000 SEK
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant kritiserar Kristoffer Samsing ordentligt i ett beslut taget i slutet på mars år 2023

En man grips olagligt i Stockholm bara för att han bar på en dyrare klocka och hålls inlåst i 8 timmar. Mannen misstänktes för grovt häleri, penningtvätt, narkotikabruk och släpas med till polisstationen av den nu mycket kritiserade och brottsdömde polisen Kristoffer Samsing.

Frihetsberövandet saknar helt stöd berättar JO.

Kristoffer Samsing har sedan struntat i att dokumentera händelsen på ett tillfredställande sätt och helt ur ett rättsvidrigt perspektiv inte tagit kontakt med åklagaren i målet för att få frågan prövad om mannen överhuvudtaget ska gripas och anhållas.

Vad detta beror på är antingen okunskap eller beror på något annat säger Justitieombudsmannen Per Lennerbrant om den brottsdömde polisen Kristoffer Samsing.

JO kritiserar Kristoffer Samsing
Nu fördömer Justitieombudsmannen polisen Kristoffer Samsing

I beslutet så kritiserar Justitieombudsmannen Kristoffer Samsing på samtliga punkter.

Samsing har ändrat sin version av händelseförloppet vid flera tillfällen och först när JO inleder sin utredning preciseras grunder för det olagliga ingripandet.

Det inte godtagbart att omständigheter som ligger till grund för ett frihetsberövande först preciseras av Kristoffer Samsing när JO inleder en utredning berättar Per Lennerbrant

Vidare uppger JO att Samsing helt saknar kunskap i sitt arbete som polis när dokumentationsbrister är ett återkommande problem och får kraftig kritik i detta – det är mycket allvarligt ur ett rättssäkerhets- och kontrollsynpunkt att Samsing inte dokumenterar och kontrollerar allt noggrant uppger Per Lennerbrant.

Bristerna är oacceptabla fortsätter Per Lennerbrant

Kristoffer Samsings egna versioner går i sär – skyller på osynlig man

I den första rapporten som upprättades i samband med att Rolex-mannen greps uppgav Samsing att han upptäckte att mannen bar på en dyrare Rolex klocka först efter att man plockade ut honom från nattklubben som Samsing befunnit sig i hela kvällen.

I Samsings yttrande till JO uppger han att en okänd man tipsat om att Rolex-mannen bar på en olaglig klocka och att man först då begav sig till nattklubben från annan plats.

Versionerna går isär och Samsing får kraftig kritik även på denna punkt av Justitieombudsmannen.

Det är en uppenbar lögn menar nu många där Samsing, likt tidigare åtal, skyller sina gärningar på att osynliga män tipsar honom om diverse händelser som många nu menar är rena fantasier. Om det är ett knep för Samsing att undgå brott eller om det är allvarliga psykiska störningar som ligger bakom fantasierna är svårt att avgöra.

Samtliga misstankar mot den olagligt gripna mannen är avskrivna

Mannen som olagligt greps av Kristoffer Samsing är inte längre misstänkt för några brott. Mannen var heller aldrig påverkad av narkotika trots att både Samsing och hans kvinnliga kollega Maria Porsarp uppgav att mannen spretade med fingrarna, hade stora pupiller och var verbalt stökig och aggressiv – allt visade sig vara en lögn.

Att poliser falskeligen ljuger om att människor är påverkade av narkotika är ett återkommande problem vi har med svensk polis som vi tidigare har rapporterar om här.

Kristoffer Samsing struntar helt i att kontakta åklagaren i målet för att få frågan prövad om mannen ska placeras i en arrestcell fortsätter Justitieombudsmannen

Att poliser struntar i att meddela undersökande åklagare påvisar att man saknar respekt för svensk lagstiftning

Att Kristoffer Samsing finner det helt normalt att släpa med människor från stan till en arrrestcell utan att meddela åklagare visar att vi har stora problem i Sverige med poliser som inte förstår sig på svensk lagstiftning.

Lågbegåvade poliser har förbrukat sin rätt att få vara poliser och Kristoffer Samsing är en av de.

Hade det varit omvända roller hade misstankarna varit av allvarligare grad – exempelvis människorov alternativt olaga frihetsberövande

Stort antal lågbegåvade poliser i Sverige

Lågbegåvade gatupoliser i Sverige har blivit ett av Polismyndighetens största bekymmer. Poliser som inte förstår sig på svensk lag är med och försöker upprätthålla en lag man inte alls förstår sig på.

Polisens egna utbildare varnade tidigare i år bl.a för poliser som inte vet hur man tankar en bil.

Att Kristoffer Samsing med mera visar stora brister i sina kunskaper som polis förklaras numera med att svensk polismyndighet har anställt ett stort antal lågbegåvade poliser som inte alls skulle tillåtits bli poliser. Alldeles för många svenska poliser saknar idag den kunskap som krävs för att överhuvudtaget få arbeta som poliser men trots det förgörs det svenska samhället av enskilda poliser som rättsvidrigt förpestar oss alla med ekonomiska kostnader som vi alla i framtiden kommer att få stå till svars för.

*Kristoffer Samsing som nyligen är dömd för allvarliga brott i tingsrätt riskerar att skiljas från sin anställning om domen står fast i hovrätten.

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat