Krogbranschen och domstolar får skötsamma människor häktade och förstör deras liv

Lästid: 3 min
”Sydamerikan”

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Flykting från Nicaragua får sitt liv förstört
Många människor som arbetar inom krogmiljön jobbar sena nätter, dricker mycket och vissa tar en hel del narkotika. En hel del uppger att orsaken till narkotika- och alkoholintag är för att alla i branschen gör det. Det är ett känt problem i Stockholms nattliv att narkotikan flödar och att oskyldiga kroggäster många gånger får möta påtända människor som jobbar i krogbranschen i farliga situationer. Vanliga kroggäster blir många gånger häktade för att de försvarar sig mot narkotikapåverkade anställda inom krogbranschen. Polis, väktare och domstolar litar mer på människorna som jobbar inom krogmiljön än på en kroggäst.

Dagens Process undersöker flera fall där tidigare krogpersonal har varit i slagsmål med gäster men går fria och istället döms skötsamma kroggäster. Ett nyligen känt fall avser ett besök på Neverland den 12 november på Södermalm som en sårbar flyktning gjorde. En dömd person från krogbranschen hamnar i ett mindre slagsmål med en flykting som flytt Nicaragua och landets kraftiga kriser. Olyckligt nog hamnar den skötsamma nicaraguanen i häktet. Han är 28 år gammal och kan ingen svenska och inte heller engelska. Hans tid i svenskt häkte och domstol blir därför extra svårt. Han är aldrig tidigare dömd. Det är alltså en mycket skötsam person vi pratar om.

Den 28-årige nicaraguanen har jobbat och slitit i Sverige i flera år för att försäkra sig om en eventuell bättre framtid. Alla jobb som har erbjudits honom har han tagit i hopp om att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna leva ett någorlunda stabilt liv den dagen han återvänder till sitt hemland. Istället för en fin framtid slås hans liv i spillror när han blir häktad för en misshandel som ingen annan svensk hade blivit häktad för. Det är en tragedi att se denna skötsamma person gå igenom det han nu kommer att få gå igenom.

Det här ett fall av många liknande som pågår runt om i Sverige och i synnerhet Stockholm. Skötsamma människor som vill gå ut på krogarna riskerar att hamna i häktet för brott de egentligen inte har begått. Det existerar ett mycket aggressivt beteende från vakter, bartenders och andra anställda inom krogmiljön. De har makten på sin sida oavsett om de begår fel. Den lilla kroggästen körs enkelt över både fysiskt och juridiskt.

Nicaraguanen är ute på ett vanligt krogbesök och kommer i tjafs med en person som vi kan kalla för Erik den 12 november enligt historian ovan som vi fortsätter skriva om. Erik är en person som jobbar inom krogbranschen och är tidigare dömd för att nyttja kokain, som så många andra kroganställda. I en tidigare förundersökning och rättegång där han senare dömds för innehav av narkotika, berättar Erik – att han är en alkoholist. Att han tar olika läkemedel och tappar ofta minnet. Att han har rökt marijuana sedan ung ålder. Han äter antidepressiva läkemedel. Han kan inte uppge om han har recept på medicinen han får trots att det krävs.

Ett liv som Eriks är inte ovanlig bland andra krogpersonal. Vanliga kroggäster riskerar alltså att komma i konfrontation med människor i krogbranschen som är alkoholiserade, narkotikapåverkade och tar olika mediciner. Det är en mycket farlig utveckling, speciellt för oskyldiga och skötsamma kroggäster som bara vill roa sig för en natt.

Supersvårt att lita på krogpersonal

Det borde vara allmänt känt att det är svårt att lita på krogpersonal. De lever i en miljö av droger, alkohol och missbruk. Många kockar, bartenders och vakter brukar själv alkohol för att kunna leva och vara vakna i krogbranschen. Det är liksom så det ser ut. På gymmet finns det risker att människor brukar steroider och bland krogpersonal är det narkotika och alkohol.

När människor känner att här har man makten att bruka både våld och narkotika samt våld utan några konsekvenser kommer människorna att vidga sina risker och utdela våld. Det har många domstolar bevisat.

Vad händer med de skötsamma kroggästerna?

Många får sina liv slagna i spillror när man häktas. Man blir av med jobbet, försörjningsmöjligheterna stryps och ens rykte förstörs kraftigt. Om vi tänker på nicaraguanen som precis blivit häktad för ett brott som ingen svensk skulle häktas för har hans liv vänts upp och ner på.

Nicaraguanens familj i hemlandet räknar med att han hjälper till med pengar till familjemedlemmarna. Hans ekonomi är således superviktig men när han sitter inlåst för ett bagatellartat brott som han förmodligen är oskyldig till stryps ekonomin till även hans familj.

Det här är ett fall av många juridisk taskiga fall. Människor som häktas kommer från olika sköra bakgrunder. Här har vi exempelvis en person som flytt från landet Nicaragua som har misshandlats grovt av flera regeringar. Landets alla unga flyr landet som aldrig förr. Det sägs att bara gamla människor bor i Nicaragua. De unga är i Europa och USA.

Bryr sig domstolarna om flyktingar?

Ett snabbt svar är, nej de bryr sig inte. Ett fall med en flykting innebär enligt domstolar risk för att fly. Därför häktas flyktingar mycket enklare än andra. Oavsett om en flyktning i en häktningsförhandling anses kunna vara oskyldig kommer personen att häktas – detta enbart på grund av flyktrisken. Med flyktrisk innebär att personen inte har en stabil förbindelse med Sverige och i sådana fall enklare kan lämna Sverige utan att det påverkar.

Domstolar, åklagare och domare kör enkelt över flyktingar och andra skötsamma kroggäster juridiskt. De har inte en chans.

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat