Polisen Kristoffer Samsing döms för allvarlig brottslighet. Får eventuellt behålla jobbet.

Lästid: 3 min
”Polis döms igen”

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se
Foto: Dagens Process

Poliser som åtalas och döms för brott tillhör ovanligheterna. Poliser som dessutom får behålla jobbet trots att de är dömda för brott är exceptionellt men inget undantag då många poliser utnyttjas som undersåtar av sina chefer i ett ekonomiskt syfte

Polisen Kristoffer Samsing har åtalats i domstol i två separata mål och Stockholms Tingsrätt dömer polismannen för brott enligt åtalen i målnummer B 2183-21 och B 7186-21.

Kristoffer Samsing har åtalats för flera allvarliga brott. Polismyndigheten har lovat att Kristoffer Samsing ska skiljas från sin polisanställning om han döms för samtliga brott. Nu döms Samsing ”enbart” för tre brott. Två fall av tjänstefel och ett fall av osant intygande.

Polismyndigheten har i sitt yttrande nämnt att Samsing kommer att bli av med sin anställning under vissa förhållanden. Det tycks vara mycket märkligt att poliser som döms för brott i domstol kan av den svenska Polismyndigheten undvika att bli av med sitt jobb trots att man i samhällets ögon är en ogiltigförklarad polis som begår brott som dessutom inte drar sig för att rapportera falskt om diverse olika händelser. Det är mycket allvarligt att poliser ljuger och begår brott och därav bör en polis som Kristoffer Samsing därför straffas extra hårt.

Varför tar domstolen hänsyn till att Kristoffer Samsing eventuellt kan bli av med jobbet och inte dömer ut ett fängelsestraff?

Det är en stor gåta i varför Stockholms Tingsrätt tar hänsyn till att Kristoffer Samsing inte ska dömas till fängelse för de allvarliga brott han har dömts för. Domstolen skriver att i vanliga fall hade Kristoffer Samsing dömts till fängelse men påföljden stannar vid villkorlig dom enbart på grund av att han kan komma att bli av med jobbet.

Så en kriminell polis får straffrabatt utan att vi faktiskt vet om han skiljs från sin anställning.

Vidare står det felaktigt i domen att Samsing inte förekommer i belastningsregistret sedan tidigare. Kristoffer Samsing har tidigare dömts för brott. Bl.a har han brutit armen på en tjej som rest med SL varvid han alltså tidigare förekommer i belastningsregistret.

Ingen annan i samhället får reducerade straff för att de eventuellt kan komma att skiljas från sin anställning. Ponera att mördare inte ska dömas till fängelse för att dessa kan komma att bli av med sitt arbete. Stockholms Tingsrätt ska inte dalta med kriminella brottsdömda poliser för dessa ska dömas till fängelse. Lunds Tingsrätt har i en dom som du kan läsa mer om här dömt två poliser till ett års fängelse vardera för brott där poliserna falskeligen anklagat en person för brott och ljugit om hela händelsen.

Läs domen där polisen Kristoffer Samsing döms för mycket allvarlig brottslighet

Klicka här för att läsa domen – Kristoffer Samsing döms för allvarliga brott

Uppdatering: 2023-04-04

Kristoffer Samsing kritiseras hårt av Justitieombudsmannen – grep man för att han bar på Rolex klocka – struntade i att meddela åklagare

Utanför en nattklubb i Stockholm greps en man olagligt och placerades i en cell i åtta timmar. Orsaken var att en Kristoffer Samsing ifrågasatte hur han hade råd med en Rolex-klocka. Nu kritiserarar Justitieombudsmannen Per Lennerbrant polisen Kristoffer Samsing och pekar på att det inte fanns stöd för frihetsberövandet.

Efter kontakt med Polisens personalansvarsnämd svarar ansvarige Johanna Sellgren följande: Nämnden har tagit del av JO:s beslut och kommer beakta det inom ramen för frågan om skiljande från anställningen.

Rolex-händelsen ligger nu till grund för att enskilt kunna få Kristoffer Samsing avskedad från Polismyndigheten.

Läs mer om JO’s allvarliga kritik här

Läs vad Polisens personalansvarsnämd skriver om Kristoffer Samsing.

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat