Så här förklaras smörjan om bananlandet Bosnien för dummisar

Lästid: 3 min
”Smörjan Bosnien lever vidare ”

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se
Staten Bosnien och Herzegovina har två enititeter – ett som kallas för Republika Srpska och ett som kallas för Bosnien och Herzegovina. Bosnien och Herzegovina är en federation mellan kroater och bosniaker (muslimer)

Vad är Bosnien kan vi börja med så att alla förstår vad vi pratar om – det kan vara förvirrande ibland?

Först och främst är det officiella namnet för staten Bosnien faktiskt Bosnien och Herzegovina. Detta syftar på de delarna som enligt Daytona avtalet är muslimernas del d.v.s. Bosnien och kroaternas del som kallas för Herzegovina. Dessa två folkgrupper har alltså bildat en federation som de kallar för Bosnien och Herzegovina som sedermera ingår i staten Bosnien och Herzegovina med samma namn. Mycket förvirrande, vi vet men det är vad som kommit att känneteckna smörjan och förvirringen som sker i banan landet Bosnien.

Federationen Bosnien och Herzegovina (OBS inte staten) har sedan ”gått ihop” med Republiken Srpska (OBS! Ej att förväxla med landet Serbien) och bildat staten som också fick namnet Bosnien och Herzegovina. Återigen, detta är förvirrande när olika skick får exakt samma namn men det är smörjan som uppstod efter konflikten att man tyvärr inte kom på en bättre lösning.

Det finns alltså en federation som heter Bosnien och Herzegovina (kroaterna och muslimernas federation) och samtidigt heter staten också Bosnien och Herzegovina. Detta gör att man då glömmer bort eller kanske inte förstår hur staten Bosnien och Herzegovina är bildat. Men nu hoppas jag att vi fick detta så enkelt som möjligt förklarat.

Vi förklarar igen:

Staten Bosnien och Herzegovina

Under staten Bosnien och Herzegovina har vi:

Federationen Bosnien och Herzegovina samt Republiken Srpska (OBS! Ej att förväxla med landet Serbien).

Staten Bosnien och Herzegovina kanske borde ha fått namnet Bosnien, Herzegovina samt Srpska vilket hade förtydligat vad det är för innehåll i detta förvirrande banan land.

Kroater, serber och bosniaker samsas om staten Bosnien och Herzegovina trots att gränser sinsemellan redan är dragna – vem eller vad tvingar de att fortfarande upprätthålla ett banan land tillsammans trots att ingen vill det?

Landsgränserna är dragna men staten Bosnien och Herzegovina lever vidare som Europas toalettstol.

Bosnien som stat är ett misslyckat projekt på samma sätt som Jugoslavien var ett misslyckat projekt. Modellen Jugoslavien lever vidare i mini version i Bosnien och Herzegovina som något form av tvång ingen vill ha. Det är dags att avveckla ett misslyckat land som ligger i Europa. Vi vill inte ha misslyckade banan länder i Europa som skapar obalans.

Hör här hur det exempelvis fungerar gällande presidentskap i staten Bosnien och Herzegovina: Presidentskapet i Bosnien och Hercegovina roterar var åttonde månad mellan tre ledamöter (en bosniak, en serb, en kroat), var och en valda för en 4-årsperiod. De tre ledamöterna av presidentskapet är direktvalda (federationen Bosnien och Herzegovina röstar på en bosniak och en kroaten medans Republika Srpska röstar på en serb).

Hänger ni med vilken smörja till val som sker i Bosnien. Människorna i federationen är alltså berättigade att rösta på en kroat eller bosniak som sedermera ska bli president för landet. Medans när det är serbernas tur att få reagera över staten så är det invånarna i Republiken Srpska som ska rösta fram en serb. Mer smörja får man nog leta efter.

Tänk om vi i Sverige hade tre olika etniciteter att rösta på i valet för statsminister-posten men bara gotlänningar får rösta på en arab där stockholmarna bara får rösta på en svensk medans göteborgarna får rösta på en somalier. Jag vet inte, ska man skratta åt denna bananrepublik som ligger i Europa eller vad?

Vem vill egentligen leva i ett land som aldrig någonsin har möjligheten att ta sig vidare framåt

Jag lider verkligen med samtliga som bor och lever i staten Bosnien och Herzegovina, man tvingas leva i ett misslyckat projekt som aldrig någonsin kommer ha en möjlighet att ta sig framåt. Bosnien kommer alltid enligt den modell de lever efter idag vara Europas toalettstol som det bara kommer massa skit och trams ifrån.

Det finns ingen innovation i Bosnien, inga framtidsplaner utan här tvingar man hellre samtliga att leva i samma toalettstol med massa bajskorvar som man tvingas simma runt med p.g.a. sina egna intressen som gynnar kanske ett fåtal.

Splittra upp banan landet Bosnien och håller er till de gränser som utlovades enligt Daytona avtalet.

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat