
1 – Venezuela
Av världens 50 största ekonomier rankas Venezuela som den svåraste platsen att göra affärer i.
Den sydamerikanska nationen är bland de allra sämsta när det gäller att enkelt betala skatt, få krediter, lagar om investerarskydd och gränsöverskridande handel, för att nämna några.
Företag spenderar 864 timmar om året på att betala skatt i Venezuela, mer än dubbelt så lång tid det tar i resten av Latinamerika och Karibien.
Klyftan är ännu större när man jämför med OECD-länderna, där det tar ungefär en fjärdedel av tiden att lämna in skatt. Trots att de har några av världens största olje- och naturgasreserver lever de flesta venezuelaner i fattigdom. Landets socialistiska revolution ledd av president Hugo Chavez har åstadkommit radikala reformer, där den viktigaste är förstatligandet av mycket av ekonomin, särskilt oljesektorn, och strikta valutakontroller.
Allt detta innebär svårigheter för privata företag. För att till exempel ta ut pengar från ditt bankkonto krävs inte bara underskrifter, utan även fingeravtryck och i vissa fall även ett fotografi. Uttagsautomater har strikta dagliga gränser. Legitimation krävs även för de minsta inköpen, till exempel dagligvaror. Inflationen är också en annan viktig fråga i Venezuela.
2 – Montenegro
Montenegro är ett av de mest korrupta länder i världen där statligt anställda många gånger fördröjer bagatell artade ärenden som i ett normalt land hade tagit 5 minuter i Montenegro kan ta flera år.
I Montenegro är det känt att statligt anställda söker sig till dessa arbetsplatser endast för att kunna erhålla en månadslön och inte på något sätt vilja underlätta för sina eller de utländska medborgarna som vill göra affärer i landet.
Många som tidigare gjort affärer i Montenegro har helt enkelt packat sin väska och dragit någon annanstans med anledning av de mycket inkompetenta tjänstemän som verkar i Montenegro.
Att bedriva sin verksamhet i Montenegro är inget annat än en pest förklarar de som har försökt.
3 – Ukraina
Ukraina är Europas näst största land och sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991 har landet hamnat i kläm mellan att söka närmare integration med Västeuropa och försoning med Ryssland, som försörjer det mesta av Ukrainas energibehov.
Landet rankas i allra botten när det kommer till enkel betalning av skatter, hantering av bygglov och tillgång till el, för att nämna några. Det tar 27 dagar för företag att betala skatt i Ukraina, med den totala skattesatsen på mer än 57 procent av företagets vinst. Den tid det tar att betala skatt är mer än dubbelt så lång tid som i Östeuropa och Centralasien.
4 – Algeriet
Algeriet är ett av fem oljerika nationer som har kommit upp på listan över de svåraste länderna att göra affärer i.
Algeriet rankas bland de lägsta i världen när det gäller att starta företag, skaffa el, registrera egendom och ansöka om skatter. Det tar 48 dagar att registrera en fastighet i Algeriet, jämfört med ungefär en månad i genomsnittet av OECD-länder. Att få en elanslutning tar mer än fem månader, jämfört med två och en halv månad i övriga Nordafrika och Mellanöstern. Den senaste tidens politiska oro i arabvärlden har haft en positiv inverkan på Algeriets sociala och politiska landskap, men regeringen har uppmanats att gå på en utgiftsrunda.
5 – Argentina
Argentina är ett av de nationer som finns med på listan över de sämsta länderna att göra affärer i.
Av 10 nyckelindikatorer för att göra affärer har Argentina en av de lägsta rankningarna när det gäller att skaffa bygglov. Det tar ungefär ett år att få bygglov, jämfört med i genomsnitt cirka sju månader för latinamerikanska länder och Karibien. Att starta ett företag i Argentina tar 26 dagar, dubbelt så lång tid som det tar i genomsnitt i OECD-länderna (Organisation for Economic Co-Operation and Development). Argentina misslyckades med sin skuld 2002, vilket ledde till att utländska investerare flydde från Sydamerikas näst största ekonomi. Sedan dess har regeringen genomdrivit ett antal åtgärder för att stoppa pengar som flödar ut ur landet, som att förstatliga dess pensionsfondindustri på 24 miljarder dollar och begränsa köp av jordbruksmark av utlänningar. F