Regiondirektör Sanela Ovcina från Migrationsverket bröt mot grundlagen

Lästid: 2 min
”Migrationsverket har chefer som bryter mot grundlagar”

Frank Hannibal

frank.hannibal@dagensprocess.se
Sanela Ovcina jobbade tidigare hos Kriminalvården där hon fick kritik av JK
Den tidigare regionchefen för Kriminalvården i region Väst, Sanela Ovcina, kritiserades av Justitiekanslern för att hon försökte tysta sina medarbetare. Samma Sanela har nu fått ett jobb inom Migrationsverket som regiondirektör region Väst samtidigt som Migrationsverket har fallerat som myndighet.

År 2018 tystade Sanela Ovcina sina medarbetare inom Kriminalvården. Detta efter ett internt möte där hon kritiserade sina medarbetare för att ha lämnat uppgifter till ett inslag i P4 Göteborg. Med anledning av att Sanela agerade på detta sätt förklarade Justitiekanslern att hon brutit mot repressalieförbudet som står skriven i grundlagen.

Justitiekanslern förklarade vidare att agerandet måste kritiseras och menade i sitt beslut att Sanela Ovcinas agerande kan leda till att anställda i framtiden inte vågar vända sig till media. Under inga omständigheter ska offentliganställda straffas för att de uttalar sig om sin arbetsplats i media. Detta brydde sig Sanela Ovcina sig inte om då anställda pratade i media om brister i arbetsmiljön och låga löner.

Jobbar Sanela Ovcina på samma sätt hos Migrationsverket?

Den tidigare regionchefen för Kriminalvården har nu bytt jobb till att agera regiondirektör region Väst för Migrationsverket. Men går det att lita på att hon arbetar på ett ärligt sätt så som offentligt anställda ska arbeta? Med tanke på hennes historik inom Kriminalvården gör Dagens Process bedömningen att Sanela är ett av problemen till att Migrationsverket har gått sönder och inte går att lita på längre.

Vi har anställda inom Migrationsverket som struntar i att följa grundlagar och tystar sina medarbetare. JK inledde en undersökning mot Sanela men ändå väljer Migrationsverket att anställa henne. Det visar på att Migrationsverket har kraftiga brister. Migrationsverket anställer alla möjliga inkompetenta och farliga individer som struntar i att följa lagar och regler.

Avskeda Sanela Ovcina

I en av Sveriges största myndigheter som Migrationsverket är kan vi bara ha seriösa anställda som respekterar lag och ordning. Vi kan inte ha anställa i Myndigheten som bryter mot grundlagar och agerar så som de vill och tystar sina medarbetare för att sanningen svider.

Ska vi ha en fin myndighet som ska respekteras måste vi rensa bort de människor som inte respekterar grundlagen. Det är en självklarhet.

Dagens Process har sökt Sanela Ovcina där vi vill ha svar på varför Migrationsverket anställt en person som brutit mot grundlagen. Sanela har inte svarat.

Sveriges Radios artikel om Sanela Ovcina.

Tidningen SEKOs artikel om Sanela Ovcina.

Frank Hannibal

frank.hannibal@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat