Lånade ut bil – blev en dyr historia!
Sara lånade ut sin bil till en manlig vän, en gest av vänskap för att hjälpa en vän i nöd, detta förvandlades dock snabbt till ett finansiellt huvudvärk Sara inte var beredd att gå igenom.
Bilen lånade Sara ut till sin manliga vän under lite mer än en månad när hon själv befann sig på långsemester i Thailand. När hon väl var hemma i Sverige upptäcker hon att vännen har samlat på sig obetald trängselskatt på strax under 3000 kr varav 500 kr är en tilläggsavgift från Transportstyrelsen samt en parkeringsbot på cirka 1000 kr. Vilket nu vännen vägrar att betala.
Det började egentligen som en enkel tjänst berättar Sara – att låna ut bilen till en god vän när hon ändå skulle befinna sig i Thailand på långsemester – detta blev dock en dyr historia där Sara precis hemkommen från Thailand upptäckter att hennes vän inte bara hade använt bilen flitigt men vägrar också att betala trängselskatten som han har samlat på sig under tiden som han har lånat bilen samt även parkeringsboten han ådrog sig för att inte ha använt en p-skiva.
Vännens användning
Efter att ha konfronterat sin manliga vän, stod blev det klart att han hade använt bilen mer frekvent än vad Sara hade förväntat sig, inklusive under rusningstider då trängselskatten är som högst. Han hade inte i förväg sagt att han dagligen passerade de trängselskatt stationer som finns i Stockholm.
– Visst, vi hade inte på förhand kommit överens om hur mycket han skulle få använda bilen samt vem som faktiskt skulle stå för kostnader som uppkommer i och med användning av bilen. Dock tycker jag att det är en självklarhet att man betalar för sig även om vi inte på förhand i ett avtal eller liknande skriftligen antecknat vilka villkor som gäller berättar Sara.
Hur kan vi juridiskt lägga ansvar på rätt person
Enligt lag är det den registrerade ägaren för bilen som ensamt är juridiskt ansvarig för att betala trängselskatt, parkeringsböter m.m. oavsett vem det är som kör bilen. Samtliga kostnader hamnar alltså hos den registrerade ägaren och för att komma runt detta är det givetvis alltid bra att reglera utlåning av fordon.
– Det finns idag ett väldigt effektivt avtal, ett så kallat Brukarkort för fordon. Detta brukarkort-avtal är juridiskt bindande och kan vid behov verkställas av en domstol. För att undvika komplicerade tvister rekommenderas det att alltid upprätta ett ”brukarkort för fordon” förklarar Mikael Jonsson, fordonsanalytiker hos Brukarkort.se.
Lärdomar och råd
I fallet man Sara och hennes vän så belyser detta vikten att tydligt i sin överenskommelse och även i kommunikationen förklara vilka villkor som sätts när ett fordon lånas ut. Saknas villkor kan det bli en dyr historia för fordonsägaren. Det rekommenderas att man skriftligen överenskommer om användningsvillkor, inklusive vem som ansvarar för kostnader som trängselskatt, böter, fordonsskatt m.m. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera sitt fordon och dess användning, särskilt när det lånas ut under längre perioder berättar Mikael Jonsson vidare.