Svaga män tar kvinnans efternamn

Lästid: 2 min
”Bär du ett svagt efternamn?”
Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se
Starka män bygger ett starkt efternamn.

En mans efternamn signalerar vem han är och vilka prestationer han har åstadkommit. Om hans efternamn inte åtnjuter respekt indikerar det att han inte har utmärkt sig med några särskilt imponerande egenskaper eller bedrifter i sitt liv.

Män har en önskan om att erövra platser, saker och kvinnor. De män som avviker från beteendet och istället tar en kvinnas efternamn ses av andra män som en svagare man. Även kvinnor ser dessa män som svaga. Det är omanligt för en man att ta en annan kvinnas efternamn.

Kvinnor vill inte gifta sig ner i samhällets hierarki, hon vill alltså ha en man som står bättre till socialt i samhället. En man bryr sig vanligtvis inte om kvinnans sociala plats. En man som därför tar en kvinnas efternamn är en mindre betydande man och vill istället snylta på kvinnans efternamn då den har bättre status i samhället.

Mannens efternamn skyddar familjen

Ett stabilt efternamn öppnar dörrar för ens barn och kvinna. Om mannen bakom efternamnet har uppnått framgång och respekt i samhället kan efternamnet vara en resurs som ger barnen och partnern en fördelaktig position, detta genom att efternamnet har skapat en atmosfär av respekt hos andra.

Ett efternamn är till för en familj. Det finns flera skäl till varför en kvinna tar en mans efternamn och inte tvärtom. En stark man är den som försvarar och skyddar familjen och efternamnet visar alla potentiella idioter som försöker skada mannens fru eller barn, vem som kommer att komma för att skydda och försvara med sitt liv som insats.

Om mannen inte har gjort sig ett namn, då är det förståeligt att han inte bryr sig om sitt efternamn då ingen respekterar honom ändå. Detta då han är en svag man med ett svagt efternamn utan status. För att kunna bära ett starkt efternamn måste mannen jobba hårt för det.

Kvinnor ska ställa krav på sina män

För många människor är det också viktigt att visa tillhörighet till de som står dem närmast och då spelar efternamnet en avgörande roll. Om alla i familjen har samma efternamn visar det att mannen och familjen är stark och att det finns en ledare. Det är en viktig signal om att det finns stabila, oböjliga och ej utbytbara värden inom denna familj. Sociala normer spelar också en stor faktor. Många kvinnor tar mannens efternamn av sociala, traditionella och konservativa skäl. Detta signalerar också att det är en kvinna som respekterar sin familj.

En man ska förtjäna att hans kvinna byter sitt efternamn till hans, inte bara på grund av tradition. En kvinna bör bara byta till sin mans efternamn om det förstärker henne och familjen, och undvika det om mannen inte lever upp till sin roll som en stark och stabil partner som har alla egenskaper för att kunna ta hand om sin kvinna och göra livet bättre för sin familj.

”Du kan inte ge ditt barn ett bättre liv med ett förnamn, men med ditt efternamn kan du göra det.” – Karl Magnusson

Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat