Föräldramedgivande – detta bör du ha koll på innan avresa

Lästid: 3 min
”Gör inte misstaget många andra redan gjort”

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Så här ser ett föräldramedgivande ut – en resefullmakt som behöver undertecknas av vårdnadshavarna

Längre ner på sidan finns instruktioner om hur du ordnar ett föräldramedgivande

Barn är en gåva, en gåva som också ska skyddas och därför kräver i stort sätt alla länder i världen att ett föräldramedgivande medhas när barn reser

När barn, d.v.s minderåriga människor reser utomlands väcker detta uppmärksamhet hos många. Flygbolag, tullpersonal, flygplatspersonal, väktare, polis, volontärer, gränskontroll m.m. kontrollerar miljontals barns resor årligen världen över i förebyggande syfte – vad är då det förebyggande syftet?

Att du själv kanske inte planerar att föra bort ett barn har inte polisen någon vetskap om. Du kanske åker iväg själv med barnet utan den andre vårdnadshavarens medgivande eller så skickar du kanske iväg det minderåriga barnet själv på en resa till Thailand utan modern/faderns vetskap. Det finns många olika scenarier som skulle kunna rabblas upp här där myndighetspersonal lägger ett extra öga på. Barns resor kontrolleras alltid extra noga då dessa är så pass sårbara att de själv inte kan försvara sig.

Det är mycket som kan gå snett med våra små och myndigheter gör allt i sin makt för att också minimera detta och detta bör vi alla givetvis också uppskatta då det i vår moderna tid är allt lättare att boka en flygbiljett på bara några sekunder och sedan har man möjlighet att föra bort barn till jordens ende utan att barnen någonsin hittar hem igen – detta kan vi givetvis aldrig någonsin tillåta!

Det är här föräldramedgivandet kliver in och gör sitt jobb

Utan ett föräldramedgivande är det en mycket förhöjd risk att barnets resa stoppas
Barn som reser utan föräldramedgivande risker att få sin resa stoppad

Att barns resor stoppas när inte ett föräldramedgivande kan uppvisas är en godtagbar anledning för våra myndigheter världen över och vi uppskattar givetvis att barns resor stoppas om minsta lilla misstanke uppstår.

Vårdnadshavarna bär ansvaret

Det är viktigt att komma ihåg att det är vårdnadshavarna som behöver efterfölja de regler som finns i destinationslandet. Det är också vårdnadshavarnas uppgift att själv kontrollera inreseregler till det land barnet ska resa till. Krävs ett föräldramedgivande så ska barnet givetvis resa med ett sådant. Om ingenting annat anges gör man bäst i att i alla fall ha med sig ett föräldramedgivande då det sker stickkontroller på världens alla flygplatser när barn reser.

Reser barnet utan ett föräldramedgivande så väcker detta onda misstankar hos kontrollerade personal så som exempelvis flygplatspersonal och polis.

Så ordnar du med ett föräldramedgivande

Du behöver själv ordna ett föräldramedgivande och så här gör du med hjälp av UG

Ett föräldramedgivande är en resefullmakt där du som vårdnadshavare själv ansvarar för att ta fram. Ett sådant föräldramedgivande kan enkelt beställas online och gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, med någon annan än sina vårdnadshavare eller vid de tillfällen barnet reser ensamt.

Tänk alltid på att vara i god tid före avresa när du ska beställa ett föräldramedgivande.

För att beställa ett föräldramedgivande så surfar man in på UG:s webbplats. Du fyller enkelt i efterfrågade uppgifter så som barnets namn, datum för avresa, destinationsland, kontaktuppgifter m.m.

Föräldramedgivandet kommer sedan att framställs och sändas över till den e-postadress som du uppger i din beställning. Tänk på att handlingen behöver undertecknas för att vara giltig.

Till beställning av föräldramedgivande på UG:s webbplats.

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat