Johans tidigare arbetsgivare skickar fakturor för parkeringsböter

Lästid: 2 min
”Den anställde bestrider parkeringsböterna”
Bild av Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Parkeringsböter fastsatt i vindrutetorkaren. FOTO: TOMMY ALVÉN

En tidigare arbetsgivare skickar återkommande fakturor gällande parkeringsböter som Johan ådrog sig med företagets bilar. Han bestrider fakturorna och hänvisar till att han inte har ansvaret att betala. Bråket om böterna har pågått i snart ett år.

För två år sedan var Johan, som egentligen heter något annat, anställd hos en byggfirma som golvläggare. Han uppskattade sitt arbete och arbetade hårt för att skaffa så många uppdrag som möjligt åt företaget. I och med den begränsade tillgången på parkeringsplatser i Stockholm och tidspressen som förelåg, fanns det ibland uppdrag där det var helt omöjligt att hitta lediga parkeringsplatser.

När det inte gick att hitta parkeringsplatser nära uppdragen ledde det ibland till att han var tvungen att parkera felaktigt och därigenom få böter. Johan påpekar att han hade diskuterat detta med sin arbetsgivare, som hade uttryckt att ”om det handlar om stora uppdrag får vi väl ta konsekvenserna”.

”Känner mig jagad”

Johan berättar att problemen med sin tidigare arbetsgivare som skickar fakturor för gamla parkeringsböter får honom att känna sig jagad och ständigt påmind. Han berättar att de ständiga utskicken av fakturor från företaget fungerar som en konstant påminnelse om att ”de inte glömt honom”.

Han anser att han har skaffat många jobb åt företaget och att detta borde vara skäl nog för dem att överväga att stryka de utestående fakturorna. Det totala beloppet som den tidigare arbetsgivaren kräver uppgår till cirka 12 000 kr, vilket Johan anser är mycket pengar, särskilt med tanke på att han för närvarande är arbetslös.

Vem ska egentligen betala parkeringsböterna?

Parkeringsböter är en sanktion som är riktad till föraren personligen. Men det är ändå ägaren av fordonet som har ansvaret för att parkeringsböterna ska betalas. Detta kan leda till att anställda struntar i att betala. Det är därför viktigt att i förväg avtala om en arbetstagare ska betala sina egna böter. Enligt Skatteverket finns det inga tydliga regler om det är den anställde eller företaget som ska betala parkeringsböterna.

Avtala och undvik parkeringsböteskonflikter

Företag har egna regler när det kommer till parkeringsböter. Utöver de vanliga anställningsavtalen, använder många ett särskilt brukarkort som de anställda måste godkänna innan de får använda företagets fordon. Detta brukarkort-avtal fastställer att de anställda är personligt ansvariga för att betala sina egna parkeringsböter när de är på arbetsuppdrag.

Bild av Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat