Mamma ifrågasattes om hon fick resa med sin dotter – missade flyget

Lästid: 2 min
”Ville se pappans medgivande”
Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Kvinna på en flygplats. FOTO: abrikasimf.

En mamma från Sverige hade planerat en julsemester med sin dotter i Peru. Pappan hade givit sitt muntliga godkännande och valt att stanna hemma i Sverige för att jobba. Resan skulle visa sig vara långt ifrån problemfri.

Problemen för mamman började redan vid mellanlandningen i Panama där hon blev utfrågad av flygpersonalen. De undrade om hon hade fått tillstånd av sin dotterns pappa att resa utomlands med henne. Mamman förklarade att dotterns pappa som hon är gift med var från Sverige och bor där, precis som de själva – och att han självklart inte hade några invändningar mot resan.

Trots att de försäkrade att allt var i ordning, var det knappt att de släppte dem ombord på flyget till Peru.

Ytterligare problem uppstår vid hemresan

Väl i Peru släpptes de in utan problem men när det var dags att lämna landet och återvända till Sverige, väntade ytterligare problem som de inte hade förväntat sig. Vid gränskontrollen i Peru blev mamman återigen utfrågad, och den här gången blev det ännu mer krångligt.

Gränskontrollen krävde pappans fulla namn, adress, medborgarskap, passkopior och kontaktuppgifter. Mamman påpekade att pappan bor i Sverige precis som de, men gränskontrollen i Peru hade enligt mamman en strikt policy att kontrollera barn som lämnar landet och krävde normalt sett skriftligt tillstånd från båda föräldrarna.

Detta skapade en mycket orolig situation för mamman och dottern, som trots att de hade alla nödvändiga dokument saknade det skriftliga föräldramedgivandet. Gränskontrollen kontaktade pappan för mer information om hans godkännande och vårdnadskap. Mamman och pappan kunde till sist övertyga gränskontrollen om att allt var i sin ordning. De lämnade Peru för att återvända hem till Sverige, men de tvingades köpa nya biljetter då de hade missat sitt ursprungliga flyg.

Vilka handlingar krävs?

Dagens Process har tidigare rapporterat om det globala problemet med ökande barnbortföranden, vilket resulterat i fler vårdnadshavare som hindras vid gränskontroller på grund av bristande dokumentation för barnens utlandsresor.

– ”Nästan alla länder har regler om föräldramedgivande vid internationella resor med barn, och målet är att säkerställa båda vårdnadshavares samtycke för resan, inte att hindra barn från att resa,” säger presschefen Simon Andersson hos Utrikesgruppen.

Simon berättar vidare att när ett barn ska resa kräver både länder och flygbolag att ett föräldramedgivande ska presenteras. Detta är ett av verktygen som används för att förebygga brott mot familjerätt och undvika komplicerade internationella rättsliga tvister samt minska fallen med bortförande av barn i vårdnadstvister.

– ”Det är av största vikt att föräldrar alltid enas gemensamt om resor, detta minskar eventuella problem vid internationella resor,” avslutar Simon Andersson.

Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat