Areamätning: många bostäder har felaktiga kvadratmeter

Lästid: 2 min
”Felaktiga mätmetoder”
Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Det är vanligt att både bostäder och lokaler har en area som skiljer sig från den som står angiven. Denna avvikelse beror delvis på ombyggnader, men huvudsakligen beror den på mätnormer som har varit generösa. Så gör du för att kontrollera den verkliga arean.

Vissa mätnormer har lett till en större total yta, vilket i sin tur oftaresulterar i ett högre slutpris vid försäljning. Detta sker särskilt när priserna i Sverige anges och budas på i kvadratmeterpris. Äldre mätningar är ofta felaktiga men även nya mätningar kan ha mätts slarvigt. Av flera anledningar är det därför viktigt att kontrollera den verkliga arean.

För att säkerställa korrekta antal kvadratmeter kan är det väsentligt att mäta den verkliga ytan av bostäder. Genom areamätning kan man verifiera den faktiska kvadratytan för lägenheter, hus, radhus, lokaler och andra fastigheter. Efter mätningen utfärdas ett mätintyg som tydligt redovisar resultatet av mätningen, inklusive information om den totala ytan som har mätts upp.

Du kan öka värdet på din bostad

En bostadsrättslägenhet måste motsvara de uppgifter som anges i avtalet. Om felaktiga ytor har angivits kan detta medföra betydande ekonomiska konsekvenser.

Genom att genomföra en ny mätning av din bostad kan värdet öka. Om det visar sig att din bostad är tre kvadratmeter större än du tidigare antagit, och kvadratmeterpriset för bostaden är 65 000 kr, så innebär detta en ökning av bostadens värde med 195 000 kr.

Om det finns en markant skillnad i antalet kvadratmeter jämfört med vad som angetts i köpeavtalet, har köparen vanligtvis rätt till en prisnedsättning med priset för varje kvadratmeter. Detta är säljaren skyldig att stå för.

Allt fler människor mäter om

Allt fler människor mäter om sina objekt för att säkerställa att rätt pris har betalats för bostäder och att rätt hyressättning har skett vid fastställandet av hyror.

Exempel på mätobjekt:

  • Lägenheter
  • Radhus
  • Villor
  • Lokaler
  • Butiker
  • Skolor
  • Offentliga byggnader
Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat