Staten ska inte fixa ditt liv

”Ditt liv tar du hand om”

Savo Kralj

kralj@dagensprocess.se
Foto: Papaioannou Kostas

Vad kan du göra för mig? Det är en fråga många ställer till politiker och staten. Svaret är, absolut ingenting. Men det finns goda nyheter. Du kan göra något för dig.

Känn dig fri att skaffa ett jobb. Känn dig fri att starta ett företag. Känn dig fri att sporta och kanske lyckas på elitnivå. Du kan faktiskt känna dig så fri att göra precis som du själv vill för att uppnå dina mål och drömmar. Kör bara. Staten kommer inte hjälpa dig, den kan istället stoppa dig om du låter den bli för stor.

Låt mig ge dig ett riktig gott exempel på människor som gör för mycket för andra så att det bara går åt skogen. Samma människor som säger att de kämpar för dig är också samma människor som ser till att du inte gör något för dig själv. Du latar dig och sätter alla dina hopp till personen som lovar dig saker och ting. Det slutar upp med att varken personen eller du själv gör något för dig. I slutändan sitter du där på soffan utan pengar.

Vem är egentligen bäst, staten eller privata aktörer?

Sen när var staten bra på att fixa något överhuvudtaget? Det är istället tvärt om. Så fort staten sätter klorna i näringslivet så brukar det sluta upp med stora problem. De har inte kompetensen. Det är istället den privata sektorn som ser till så att hela samhällskalaset rullar. Hoppa in i det privata istället.

Det är matematiskt omöjligt att en politiker kommer se till så att ditt liv blir bättre. Det måste du lösa själv. Jag menar, se dig omkring. Inte har staten eller politiker gjort något för dig? Vad har du fått tillbaka? Inget. Du kommer inte få något heller. Så är det med det.

Svenskar betalar högst skatt i världen ändå har inte ditt liv blivit bättre. Bara det borde få dig att faktiskt inse att du inte behöver någon stat. Deras jobb ska bara vara att hålla samhället säkert, inget mer.

Stor stat = stora problem

Jag ska inte säga åt dig vem du ska rösta på. Men jag kan säga så mycket som att du inte bör rösta på den person som säger att den ska lösa alla dina problem i livet, ta hand om dig och se till så att du är nöjd. Det kommer aldrig att hända. Tomma ord.

Sverige har en riktigt stor stat, vilket också innebär att den ständigt växer både i styrka och i personal. Ger vi oss in i statens liv så innebär det att vi släpper bort all vår frihet. Så akta dig för en stor stat. Den behövs inte. Du kommer att klara dig riktigt fint utan den. Som människor har gjort i alla år.

Savo Kralj

kralj@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat