
Pinsamt av Transportstyrelsen att inte besitta rätt kunskaper
Man kan tycka att ett så stor myndighet som Transportstyrelsen faktiskt är, som har fått i uppgift av regeringen att sköta om uppgifter som rör trafiksäkerhet för vägtrafik, luftfart, sjöfart och spårbunden trafik samt registerverksamhet inom samma områden, också borde ha koll på vilka lagar och regler som gäller både i Sverige men framförallt i Europa. Men det har de inte, vilket i sig visar på att Transportstyrelsen försätter oss i Sverige i besvärliga situationer. Då Sverige är med i EU så är vi underordnade EU-lagar vilket i praktiken innebär att vi behöver följa lagstiftningar som finns inom den Europeiska Unionen – det är detta Transportstyrelsen inte förstår och brister något enormt i sina kunskaper samt har mycket dålig förståelse i att svenskregistrerade fordon nu kan komma att tvångsregistreras i andra länder där fordonsägarna kan tvingas att betala fordonsskatt i annat land.
Vi på Dagens Process vill samtidigt passa på och upplysa våra läsare om att alltid kontrollera vilka lagar och regler som gäller. Du kan bl.a direkt kontakta EU (Your Europe) vid frågor och funderingar för att erhålla korrekt och uppdaterad information, då exempelvis Transportstyrelsen inte har de kunskaper som krävs så kan man tala med någon på EU nivå som faktiskt har det.
Vilken okunskap har Transportstyrelsen publicerat?
Transportstyrelsen har publicerat information om tjänsten Brukarkort.se på sin webbplats, facebook- och X-konto och skriver bl.a. följande:
Brukarkort är ett bedrägeri, det finns inga krav, brukarkort existerar inte m.m.
Informationen har spridits av identifierade medarbetare hos Transportstyrelsen.
Identifierade | Roll |
Märta Samuelsson | Facebook administratör |
Christofer Kärrdahl | Strateg |
Mikael Andersson | Presschef |
Vad är Brukarkort för något?
När ett fordon brukas och körs av någon annan än den registrerade ägaren finns det både krav i länder samt EU om att brukaren av fordonsägaren ska medha ett tillstånd från fordonsägaren.
Brukarkort är alltså ett hjälpmedel och ett samlingsnamn för reglering av utlånade fordon. Brukarkortet fungerar som ett avtal, en fullmakt, ett intyg, ett medgivande, ett tillstånd och ett hyresavtal där villkoren regleras i brukarkortet.
Vad gäller när man kör en bil i ett annat land – vi inhämtar information direkt från EU samt har samtalat med en medarbetare
På EUs webbplats framgår det följande;
Om du regelbundet kör till andra EU-länder för arbete är det sannolikt att du vid någon tidpunkt kommer att stöta på en poliskontroll. Under sådana omständigheter bör du vara beredd att visa upp en kopia av ditt anställningsavtal eller annan relevanta handlingar, såsom ett brukarkort, som tydligt anger dina arbetsuppgifter i det specifika EU-landet.
Enligt den officiella webbplatsen för EU kan frågor angående ditt tillstånd att köra en tjänstebil i ett annat land ifrågasättas, särskilt om körningen sker på natten eller under helgen.
Vi talar med en EU medarbetare – svenskregistrerade fordon riskerar att tvångsregistreras och betala fordonsskatt i annat EU land p.g.a. Transportstyrelsens okunskap
Informationen vi får från EU medarbetaren är tydlig. Tillstånd från fordonsägaren ska finnas, saknas sådant tillstånd, exempelvis ett brukarkort och man blir kontrollerad i ett annat land kan frågar samt utredning uppstå om fordonet ska registreras i annat EU och betala fordonsskatt där. Anledningen till detta är enkelt för att fordonsägarna ska betala fordonsskatt i det land som fordonet brukas i. Man vill liksom inte ha 100 000 stycken tyskregistrerade bilar i Sverige som är avställda hemma i Tyskland som sedermera inte betalar fordonsskatt i Sverige eller Tyskland vilket skapar en obalans i intäkter som sedan skadar länders väginfrastruktur.
Det är viktigt att fordon registreras i det land där dessa huvudsakligen brukas
Det är faktiskt av mycket stor betydelse att fordon är registrerade i rätt land ur ett samhällsperspektiv med planering av hur samhället ska formas där vi också behöver rätt ekonomi för att kunna underhålla vårt vägnät. Vägnätet finansieras till stor del av fordonsskatten. Det finns en anledning till varför detta tas på stort allvar i EU och Transportstyrelsen gör ingen nytta när dessa sprider falsk information i ren okunskap.
Vi har sökt Transportstyrelsen utan svar