Förbered dig på krig när du ska starta företag – så gör du

”Du behöver kriga”

Savo Kralj

kralj@dagensprocess.se
Du måste kriga om du vill att ditt företag ska dra in några pengar

Fram med dina vapen, vilka de än är när du ska starta företag. Det är så det funkar och det är vad som krävs. Vapen! Tro inte att du ska få tjäna pengar bara för att du har en bra idé. Du kommer få fiender, lita på det. Och när fienden är där och lurar då behöver du sätta denne på sin plats.

Du smider dina planer när du startar ett företag men många glömmer bort att fienden ligger och lurar någonstans bakom en gömd buske, redo att förstöra allt du bygger upp. Så ser spelreglerna ut. Din fiende smider planer också. Du måste vara förberedd. Ladda magasinet och håll koll på din fiende. I ditt magasin kan du ha smaskiga detaljer om din fiende eller sådant som du med säkerhet vet kommer skada konkurrenten. Använd inte hela magasinet på en gång. Töm den sakta men säkert och avlossa när du vet att fienden är som svagast. 

Din konkurrent kommer att visa sin sämsta sida

Så fort det handlar om pengar så måste du veta att människor blir som rovdjur. De vill ha allt för sig själv och absolut inte dela med sig. Om det finns 1000 potentiella kunder och alla har fram till nyligen alltid handlat hos din konkurrent. Var beredd på att din konkurrent kommer smutskasta dig grovt om du försöker ta en endaste kund ifrån dem. De kommer ljuga om dig. Kalla dig både det ena och det andra.

Var inte känslig. Ta skiten men ge mycket mer skit tillbaka. Visa att du är kung på både affärer och krig. När du är ny på marknaden är det alltid konkurrenten som blir rädd för dig. Du har förmodligen något nytt på gång som konkurrenten inte har någon aning om vad det kan vara för något. Det nya kan vara så grymt att alla kunder hamnar hos dig.

Det lättaste sättet för en konkurrent att bli av med dig är att ljuga om dig istället för att finslipa på sina egna tjänster och göra dem bättre. Hat, hot och lögner om företag av konkurrenter pågår och har alltid pågått. Låt hatet från dem flöda. När finalljudet tjuter så vet du vem som vinner.  

Var tuff och grym tillbaka

Om din konkurrent äcklar sig mot dig. Var tuff. Stå på dig. Vik dig aldrig ned. Kör loss du med så länge du inte bryter mot några lagar. Gå in i ”jungle-mode”. Djungelns lagar knäcker din konkurrent. Låt konkurrenten veta att du är en riktig galning som inte släpper det du har jobbat hårt för. Jaga dem till att de inte vill bli jagade mer.

Smarta affärsman med krigsmentalitet vinner alltid över dem som ljuger för att förstöra för dig. Var intelligent. Skriv upp allt viktigt om din konkurrent. Vilka är styrelsen? Vad har de mer för affärer? Vilka bolag äger de? Ring deras samarbetspartners och var en jobbig jävel. Lita på mig, du måste vara en riktigt jobbig människa om du vill vinna över din konkurrent som ljuger om dig. Smid nya planer varje dag men avslöja dem inte för någon.

Gör dig aldrig till ett offer. Kör loss bara. Du har inget att förlora.

När din konkurrent börjar med lögner om dig är det för att de är rädda att förlora sina pengar. De är alltså rädda, inte du. Du kommer vinna så länge du är den ärliga. Det spelar ingen roll vem konkurrenten är, om det är en myndighet eller ett företag. Kör på bara.

I Sverige idag förekommer extremt många lögner från myndigheter och företag som direkt kontrolleras av myndigheter via skattemedel. Så fort konkurrenter närmar sig dessa myndigheter och / eller företag som är skattefinansierade så blir de kallade för bluff. Gå inte på den lögnen. Bra produkter vinner alltid över lögner. En bluff är inte en bluff bara för att en tidning eller myndighet säger det. De har också sina intressen och ljuger för ekonomisk vinning.

Kom ihåg. Dina kunder bryr sig mer om hur du behandlar dem. Är du riktigt bra mot dina kunder så har du ett stort försprång. Låt din konkurrent drömma mardrömmar om dig.

Savo Kralj

kralj@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat