Lars har haft samma lön i 15 år utan löneförhandling

Lästid: 3 min
”Så kan du löneförhandla varje år”
Bild av Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

En karriär utan löneförhandling: En berättelse om missade möjligheter och hur OFSA (Ombudsmannen för Sveriges arbetstagare) kan hjälpa dig

Efter 15 år på samma arbetsplats, upptäcker Lars att han aldrig förhandlat om sin lön. Hur är det möjligt och hur har det påverkat hans karriär och ekonomi? Vi pratade bl.a. med jurister från OFSA för att få svar.

Lars Andersson är en lojal och hårt arbetande anställd som har spenderat 15 år på samma arbetsplats. Under dessa år har han sett kollegor komma och gå, företagets struktur förändras och arbetsuppgifter utvecklas. Men en sak har förblivit oförändrad: Lars har aldrig förhandlat om sin lön sedan han först började på företaget. Med tiden har han börjat undra om han har gått miste om något viktigt.

”Jag har alltid trott att företaget skulle justera min lön om det behövdes”, säger Lars. ”Men jag har märkt att mina kollegor, som började senare än jag, tjänar mer, trots att vi gör samma jobb.” Lars fortsätter berätta att ”När anställningen påbörjades för många år sedan så räckte pengarna lång men idag tillsammans med den inflation som råder i världen blir det allt svårare att få vardagen att gå ihop.”

Lars är inte ensam om att ha hamnat i denna situation. Många anställda, särskilt de som har varit på samma arbetsplats under en längre tid, förutsätter att deras arbetsgivare automatiskt kommer att justera deras lön baserat på prestationer och lojalitet. Men verkligheten är ofta annorlunda.

Jurister hos OFSA: ”Med oss kan du ha rätt att förhandla om din lön”

För att förstå mer om varför det är viktigt att löneförhandla regelbundet, och vad man kan göra om man inte har gjort det, talade vi med jurister från OFSA, en organisation som specialiserar sig på att hjälpa anställda med löneförhandlingar.

”Det är en vanlig missuppfattning att löneökningar sker automatiskt utan att några avtal är inblandade. Ibland kan det vara ett kollektivavtal som finns med och då ökar lönen men ibland finns inget sådant hos sin arbetsgivare och i dessa fall stannar lönen kvar på samma nivå under lång tid, även om ens ansvarsområden och arbetsinsats har ökat”, säger en av juristerna på OFSA.

Arbetsgivare som har ett kollektivavtal erbjuder ofta löneökningar i enlighet med avtalet, vilket ger en viss trygghet för de anställda. Dock är dessa löneökningar generella och inte individuellt anpassade efter den enskilda medarbetarens prestationer eller arbetsbörda. Det innebär att du som anställd inte alltid kan förvänta dig att få en lön som fullt ut speglar ditt värde eller din insats. Här kommer OFSA in som en ovärderlig resurs. OFSA erbjuder kostnadsfri hjälp med att förhandla om din lön på individnivå, så att du får den rättvisa ersättning du förtjänar baserat på dina specifika arbetsuppgifter och prestationer.

Varför är det viktigt att löneförhandla?

”Att löneförhandla är en nödvändighet för att säkerställa att din ersättning speglar dina prestationer och den inflation som sker över tid. Om du inte löneförhandlar riskerar du att din lön inte hänger med marknadsutvecklingen, och du kan förlora både köpkraft och rättvis ersättning för det arbete du utför”, fortsätter juristen.

Vad kan man göra om man inte har löneförhandlat på länge?

”För någon som Lars, som inte har förhandlat om sin lön på 15 år, är det viktigt att ta initiativ till en löneförhandling så snart som möjligt. Det är aldrig för sent att börja, och med rätt stöd kan du justera din lön till en nivå som bättre reflekterar dina nuvarande arbetsuppgifter och marknadens lönenivåer.”

OFSA: Kostnadsfri hjälp vid löneförhandling

OFSA erbjuder en tjänst som kan vara avgörande för anställda som Lars. Genom att vända sig till OFSA kan man få kostnadsfri hjälp med att förhandla om sin lön, oavsett hur länge man har varit på samma arbetsplats utan att göra det.

”Vi hjälper anställda att förhandla om sin lön varje år, eller när det sker förändringar i deras anställning, som nya arbetsuppgifter eller en befordran. Detta säkerställer att din lön alltid är rättvis och i linje med dina prestationer,” förklarar en av OFSAs jurister.

OFSAs tjänster innebär att samtliga inblandade parter tillsammans få till stånd ett löneförhandlingsavtal. Detta avtal säkerställer att årliga förhandlingar sker som en standardpraxis, och att lönen justeras i takt med att arbetsförhållandena förändras.

Vad skulle Lars ha vunnit på att löneförhandla?

”Om Lars hade förhandlat om sin lön regelbundet, hade han sannolikt haft en högre lön idag, mer i linje med marknadsvärdet för hans roll. Det är också möjligt att han skulle ha fått bättre förmåner eller andra arbetsvillkor som reflekterar hans lojalitet och prestationer,” säger OFSAs jurist.

Slutsats

Att löneförhandla är inte något man bör försumma. Som Lars har fått erfara, kan en utebliven löneförhandling leda till att man går miste om rättvis ersättning och karriärutveckling. Genom att vända sig till OFSA kan du få hjälp med att säkerställa att löneförhandlingar sker regelbundet och att din lön alltid speglar din verkliga arbetsinsats och marknadens krav.

OFSAs kostnadsfria tjänster gör det enkelt att ta steget och börja förhandla om sin lön, oavsett om du har förhandlat tidigare eller inte. Lär av Lars erfarenhet och se till att din lön alltid är på rätt nivå – kontakta OFSA för professionell hjälp med din nästa löneförhandling.

Bild av Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat