
Det svenska rättssystemet har återigen visat sin fullständiga inkompetens. En två år, sex månader och 25 dagar gammal pojke lämnades ensam i sitt hem i Uppsala efter att mamman till barnet påträffades grovt påverkad av alkohol i Solna, och trots att både polis och socialtjänst var fullt medvetna om situationen, dröjde det över tre timmar innan något ingripande skedde.
Polisen kände till att barnet var ensamt i Uppsala – men gjorde ingenting
Klockan 15:30 omhändertogs barnets mamma av polisen i Solna och fördes till St. Görans beroendeakut då hon var extremt berusad efter en festkväll i Stockholm. Hon hade lämnat sin son dagen efter hemma i Uppsala runt 20.00 tiden. Hon informerade polisen om att hennes lilla son var ensam hemma i Uppsala, men istället för att omedelbart agera, skickade de ärendet vidare till socialtjänsten.
Vad gör socialtjänsten i Uppsala? Ingenting.
Klockan 17:49, över två timmar senare, ringer socialtjänsten upp mammans ex (som inte är barnets pappa) och säger åt honom att ringa polisen – trots att både socialtjänsten och Stockholmspolisen redan visste att barnet var ensamt.
Det är först efter att exet ringer och larmar, på socialtjänstens uppmaning, som polis och ambulans till slut dyker upp vid 18:41–18:46. Hela tre timmar och elva minuter efter att mamman berättat för polisen att hennes lilla barn var övergivet i hemmet.
Har vi fått se lögner och mörkläggning – fabricerar polisen rapporter?
Enligt en av de kvinnliga poliserna i Solna skickades en patrull till barnet i Uppsala efter kontakt med ledningen. Detta har inte skett. Varför hon rapporterar på detta sätt verkar vara en efterhandskonstruktion.
Utredningen visar att ingen polis skickades förrän mammans ex tvingades ringa själv. Om exet inte hade agerat, hur länge hade barnet fått sitta där ensam? Hade någon ens brytt sig?
Inte en enda polis rapporterar om när och vilken tid man fann pojken
Ingen polis i utredning har rapporterat exakt när och vid vilken tid pojken hittades. Tidsangivelsen framgår istället av ambulansrapporten och ett sms från mammans dotter, där hon meddelar sin mamma att polisen har anlänt. Enligt ambulansrapporten var polisen på plats klockan 18.41, medan sms:et anger tiden till 18.46.
Det är anmärkningsvärt att en sådan viktig detalj inte rapporteras in av poliser.
Pojken var inte 18 månader enligt rapporteringen i media – Polisen räknar åldern fel
Det framgår också i utredningen, vilket är uppgifter från polisen, att den lilla pojken skulle vara 18 månader gammal. Detta visar att polisen helt enkelt vid många tillfällen räknar fel på hans ålder vilket i sig är anmärkningsvärt.
Vi kontaktar åklagaren Karin Koci
Vi mejlar Karin Koci som bekräftar att det tog hela 3h och 11 minuter för polisen att agera och ta sig till den lilla pojken som befann sig ensam I Uppsala.
I övrigt tycker hon att det är fullt normalt att små barns BVC journaler sedan födelse ska vara offentliga och inte sekretessbelagda får vi till svars. Mer om detta längre ner.
Sekretessbrott: Polisen och domstolen röjer barnets uppgifter
Som om denna myndighetskatastrof inte var nog har polisen i Uppsala och Uppsala tingsrätt brutit mot sekretesslagen genom att röja barnets BVC-journaler och publicera bilder på honom.
Dessa uppgifter sprids nu fritt på Flashback och andra plattformar. Ett litet barns privata hälsouppgifter och bilder har lagts ut för allmän beskådan – av de myndigheter som är satta att skydda honom.
Detta är ett grovt övertramp mot barnets rättigheter och ett totalt svek från rättssystemet.
JO-anmälan inlämnad – nu krävs konsekvenser
Den här skandalen har nu lett till att en privatperson har JO-anmält händelsen. Det är det minsta som kan göras, men det räcker inte.
Var är konsekvenserna?
- Varför ignorerade polisen att ett litet barn var ensamt hemma?
- Varför skickades ingen patrull direkt?
- Varför skickar socialtjänsten en privatperson att ringa polisen istället för att agera själva?
- Vem bär ansvaret för att barnets journaler och bilder läckte ut?
Detta är en av de grövsta rättsskandalerna på länge. De ansvariga måste ställas till svars. Poliser som rapporterar om händelserna som inte skett i sina rapporter måste granskas. Socialtjänst som inte ingriper ska hållas ansvariga.
Och framför allt:
Ett litet barn ska aldrig behöva sitta ensam i sitt hem i tre timmar och vänta på att myndigheter ska ta sitt förbannade ansvar.