Göra pass till barn

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Här finns information om hur du ska göra pass till barn. Ett barn är en person som är en minderåriga person, alltså under 18 år. Det är vårdnadshavarna som kan göra pass till barn. Det finns vissa regler du som vårdnadshavare måste tänka på inför en ansökan om pass. Bland annat ska du skaffa ett medgivande och boka tid för pass. Vid utlandsresa ska den minderåriga ta med sig en resefullmakt. Här ger vi ut all viktig information du behöver.

För att ansöka om pass till ett barn ska vårdnadshavarna boka tid för passet hos Polisen. När du har fått en tid ska du ta med dig ett medgivande vilket visar att båda vårdnadshavarna har godkänt att barnet får införskaffa sig ett pass. Denna åtgärd är för att säkerställa att båda vårdnadshavarna är överens, vilket ska minimera riskerna med att barn reser utomlands utan tillstånd av båda vårdnadshavarna.

Tänk på att ett pass är en värdehandling som ska förvaras säkert så att ingen obehörig får tillgång till barnets uppgifter. Om passet hamnar i fel händer kan ditt barns uppgifter äventyras. Se därför till att ingen obehörig använder passet. Passet ska användas för utlandsresor och helst inte som en ID-handling.

Viktiga länkar för att skaffa pass och medgivande till barn

Resefullmakten används när barn ska resa utomlands med någon av föräldrarna, ensam eller annan utomstående person. Detta är ett krav för att säkerställa att vårdnadshavarna har kommit överens om resan. Blanketten laddar du ner, skriver ut och skriver under för att visa polisen att båda vårdnadshavarna har kommit överens om att barnet får göra ett pass.

Pass till bebis

Vanliga missuppfattningar är att det inte går att skaffa ett pass till en bebis men det gör det. Det finns ingen åldersgräns för att ansöka om pass. Det innebär att alla kan ansöka om ett barn oavsett ålder.

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat