Marocko – milkshake landslaget hela världen hejar på

Lästid: 2 min
”Go Marocko!”

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se
Atlas lejonen

”I varje land har du en annan fotbollsspelstil. Några av oss är födda i Italien, Spanien, Frankrike, Nederländerna, Kanada och Belgien. Varje land har sin fotbollskultur och du gör en milkshake av det.”

– Walid Regragui / Marockos tränare

Marockanerna gör vad deras förfäder alltid gjort

Hela 14 av 26 spelare som finns med i Marockos herrlandslag i fotboll är födda utanför Marocko, mer än något annat lag som finns på plats i Qatar 2022 och när det marockanska blodet hittar hem till Marocko så gör de vad deras förfäder alltid gjort, en milkshake, för att segra, vinna och besegra sina motståndare på allra effektivaste sett – a la moroccaine style!

Marockansk fotboll är här för att stanna för gott och vi kommer få se en framtida marockansk fotbollskultur som stundtals kan likna det tekniska Sydamerika, det spelglada Afrika och det kyliga norra Europa. Och det är därför inte så konstigt att alla hejar på Atlas Lejonen, alla ser sig själva i det Marockanska landslaget, från andra generationens invandrare i Europa till de arabiska gubbarna i Saudiarabien.

Det marockanska blodet hittar alltid hem oavsett vart i världen det pumpas

Walid Regragui, tränare, född i Frankrike av marockanska föräldrar.
LandAntal födda
Marocko12 st
Spanien2 st
Kanada1 st
Frankrike2 st
Nederländerna4 st
Belgien4 st
Italien1 st
Walid Regragui har lyckats stort i VM. Han kallade hem på de unga landsmännen födda runt om i Europa för att kriga i Qatar.

Marockaner som redan har en lång historia där man anammar det bästa som erbjuds i olika kulturer gör det nu även i fotbollskulturen. För de som redan känner en marockan så är den marockanska identiteten och kulturen en mix av berbisk-kultur, europeisk-kultur, västafrikansk-kultur och islamisk-kultur.

Marocko är inte arabiskt, Marocko är inte Europeiskt. Marocko är Marocko – Det existerar ingenting som Marocko och det visar diasporan som representerar Marocko i Qatar när man tar det bästa av det bästa som fotbollen har lärt de. Från norra Afrika hela vägen upp till de norra städerna i Europa mixar man det bästa Marocko har att erbjuda likt det man alltid har gjort historiskt. Det är ingen skräll att Marocko har slagit de stora nationerna. De marockanska talangerna har alltid funnits där utspridda runtom i världen bara väntat på att få sätta Marocko på kartan.

Marockaner kommer i alla färger, talar både berbiska och arabiska (darija), det sistnämnda med stor påverkan från spanska, franska och givetvis arabiska. Varenda familj i Marocko har en släkting eller vän som bor utanför moderlandet. Diasporan är enorm och när krafterna och kunskaperna kallas in från världens alla hörn bör fotbollsvärlden räkna med Marocko!

Det marockanska blodet hittar alltid hem till moderlandet oavsett hur många generationer det går.

Se hela listan – Vilken spelare är född vart?

Här nedan i tabellen kan du se vilken spelare som är född vart. Får vi snart se en svenskfödd ansluta sig till den marockanska truppen? Det återstår att se.

NamnFödd
Yassine BounouMontreal, Kanada
Achraf HakimiMadrid, Spanien
Jawad El YamiqKhouribga, Marocko
Romain SaïssBourg-de-Péage, Frankrike
Yahia Attiyat AllahSafi, Marocko
Azzedine OunahiCasablanca, Marocko
Sofyan AmrabatHuizen, Nederländerna
Selim AmallahHautrage, Belgien
Hakim ZiyechDronten, Nederländerna
Youssef En-NesyriFès, Marocko
Sofiane BoufalParis, Frankrike
Abderrazak HamdallahSafi, Marocko
Anass ZarouryMechelen, Belgien
Abdelhamid SabiriGoulmima, Marocko
Munir MohamediMelilla, Spanien
Ilias ChairAntwerpen, Belgien
Zakaria AboukhlalRotterdam, Nederländerna
Abde EzzalzouliBéni Mellal, Marocko
Achraf DariCasablanca, Marocko
Walid CheddiraLoreto, Italien
Ahmed Reda TagnaoutiFès, Marocko
Bilal El KhannousStrombeek-Bever, Belgium
Badr BenounCasablanca, Marocko
Nayef AguerdKénitra, Marocko
Noussair MazraouiLeiderdorp, Nederländerna
Yahya JabraneSettat, Marocko

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat