Världen är en fotbollsmatch – den som fuskar bäst vinner

Lästid: 2 min
”Den som följer spelreglerna är förloraren”

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se
Det är mänskligt att vilja fuska och den som gör det bäst är vinnaren – i allt!

Det är enkelt att förstå, om vi människor är villiga att fuska oss fram i en fotbollsmatch är vi nog lika villiga att fuska oss fram politiskt, i media m.m för att kora oss till vinnaren och få vår vilja igenom. Vare sig det är ekonomiskt, i makt, status så kommer människan att fuska sig fram – det är mänskligt. Ju tidigare du inser att samma logik används politiskt ju tidigare kanske du kan få ett sinnesro om att alla människor kanske inte är så ärliga som de framstår att vara.

Du behöver vara värre än fuskaren han själv eller åtminstone förstå att det finns människor som är villiga att fuska något enormt för att ta sig dit han önskar om ditt mål är att vinna över fuskaren. Om du tvärtom inte förstår att fusket pågår är du för all evighet en förlorare som aldrig kommer att vinna någonting i livet. Tyvärr ser det ut som det gör. Gud skapade oss till de varelserna vi är och det går tyvärr inte att omprogrammera oss till superärliga människor som aldrig fuskar – det ligger inte i våran natur hur mycket du än tror på att människan är ärlig.

En domare kan någorlunda påverka så att det inte fuskas i en fotbollsmatch

Om domaren, som i samhället är lagen, i matchen är ärlig så blir det svårare att fuska men absolut inte omöjligt, är domaren genomkorrupt så fuskas det hejvilt utan att behöva tänka på konsekvenser. Samma logik kan appliceras på samtliga människor som lever i vår värld. Vi fuskar trots att lagen är där, lagen kommer aldrig kunna hindra oss från att fuska i samhället. Vi undviker lagen, manipulerar den och ser till så att lagen ändras till våra egna fördelar.

Om en fotbollsdomare mot exempelvis betalning får i uppdrag att se till så att en straff döms ut i en fotbollsmatch så kan man ställa sig frågan om en politiker skulle göra samma sak mot betalning? Givetvis skulle en politiker göra det. Varför skulle en politiker vara ärligare än en fotbollsdomare?

Även om en fotbollsdomare väljer att vara ärlig så finns det så mycket annat som kan påverka vem som vinner matchen. En fotbollsspelare kan mot betalning förråda sitt eget lag genom att se till så att han får ett rött kort och drar ner lagen till 10 spelare. Väljer ytterligare en spelare att mot betalning förråda sitt lag så är vi nere på 9 spelare. En fotbollsspelare kan även filma till sig en straff han aldrig skulle fått utdömt.

Utomstående kan vidare även hota fotbollsspelare med att göra deras familjemedlemmar illa om inte matchen slutar på det sätt de utomstående önskar.

Lika mycket fusk som kan påverka en fotbollsmatch påverkar även vår värld politiskt

Att naivt tro att det inte pågår fusk i en fotbollsmatch eller i det politiska spelrummet får egentligen konsekvenser i att du halkar efter, du kommer aldrig ha möjlighet att bli herren på toppen med en logik om att det aldrig fuskas i ett samhälle. Du är och kommer för evigt vara fuskarnas offer eftersom att du själv inte vill eller vågar inse att fusket i det politiska rummet är lika utbrett som i en fotbollsmatch.

Om målet är att vara värre än värst och själv få styra denna värld så behöver man vara värre än fuskarna själva. Om du följer spelreglerna eller följer en specifik ideologi men din motpart gör det inte så kan du ju fråga dig själv hur du hade tänkt vinna matchen?

Malik al-Maghrebi

al-maghrebi@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat