Vårdnadshavares medgivande – För barn som reser – Så hjälper vi till

Lästid: 3 min
”Resa med barn”
Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se
Barn som reser utomlands behöver ha ett medgivande från sina föräldrar som styrker detta

För barn som reser första gången kan ett föräldramedgivande låta främmande

Ditt barn kan tidigare ha slinkigt undan gränskontroller och därmed undgått kravet att uppvisa ett föräldramedgivande för gränspolis och flygbolag men häng med nu för det är inte alltid så lätt att förstå men vi ska här förklara på allra bästa sätt vad som gäller för dig och när ditt barn ska resa utomlands.

När ett barn reser utomlands krävs det ett skriftligt medgivande som sedan ska kunna uppvisas på förfrågan vid gränskontroller eller till flygbolag för annars kan ditt barns resa att avbrytas omedelbart och ifrågasättas.

Va?! Jag fattar ingenting tänker du som förälder!

Att ett såkallat föräldramedgivande måste uppvisas är ganska lätt att förstå.

När ett barn reser utomlands så vill ju givetvis du som förälder att barnet ska få resa säkert och tryggt. Världen ser ut som den gör idag där många föräldrar kommer inte överens om barnen. Ibland bor även föräldrarna på olika platser i världen och då vill myndighetspersonal i andra länder säkerställa att barnet verkligen får resa som barnet är på väg att göra.

Oftast finns det flera orsakar till att gränspolis vill kontrollera barns resor, bl.a för att kontrollera att barnets föräldrar är överens om resan men man vill även med alla medel stoppa bortförande av barn och förhindra trafficking.

Det är ditt ansvar som vårdnadshavare att ha alla giltiga resehandlingar som barnet behöver och följa destinationslandets krav på att ett föräldramedgivande ska uppvisas som styrker att barnet har av sina föräldrar fått tillstånd att resa.

Så, hur beställer man då ett föräldramedgivande?

Det du först behöver tänka på är att ha alla uppgifter redo som ska finnas med i föräldramedgivandet för att handlingen ska anses vara giltig.

Sådana uppgifter är:

Barnets personuppgifter
Föräldrarnas personuppgifter
Avreseort
Destination
Datum
Passuppgifter
Personnummer
Eventuell medresenär

Därefter besöker du dokum.se som hjälper till och formulerar fram ett korrekt juridiskt skrivet föräldramedgivande som sedan bekymmersfritt kan uppvisas till gränspersonal och flygbolag för att stryka att barnets resa får genomföras.

Till beställning av föräldramedgivande – Vårdnadshavares medgivande för barn som reser utomlands.

Picture of Dagens Process

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat