Läkemedel på resan utomlands – att tänka på

Lästid: 2 min
”Resa utomlands med läkemedel”

Dagens Process

info@dagensprocess.se
När svenskar reser utomlands med mediciner så finns det en hel del man bör tänka på. Många länder kräver nämligen att du ska kunna styrka att du har fått samtliga läkemedel utskrivet av läkaren – vi berättar mer i artikel om hur du går tillväga för att på ett enkelt sätt och helt lagligt medha dina läkemedel i ett så kallar läkemedelsprotokoll.

Här reder vi ut vad du behöver för att medha dina mediciner när du exempelvis reser med flyg till ett annat land. För att myndigheter i andra länder ska känna sig tillfredsställda med att du har rätt att inneha dina läkemedel önskar man att dessa antecknas i ett läkemedelsprotokoll.

Ett läkemedelsprotokoll är en handling där det framgår vart du reser från och till. Ditt namn ska finnas med i handlingen tillsammans med vilka läkemedel samt styrka du medhar på resan. Vidare ska du bifoga bild på ditt recept alternativt kan du bifoga bild på ettiketten på ditt läkemedel.

För att snabbt och enkelt få ett läkemedelsprotokoll utfärdat kan du beställa ett här.

Vad händer om du inte har ett läkemedelsprotokoll till det land du reser till?

Många länder i världen har hårda narkotika lagar och vill givetvis att du som har rätt att inneha läkemedel inte heller straffas för det. Men då andra länder inte har tillgång till svenska recept önskar man därför se på det läkemedelsprotokoll du upprättat. Saknas ett sådant kan länder utreda innehavet.

För specifika regler till specifika destinationer gör man alltid bäst i att hålla sig uppdaterad om nya lagar och regler som träder i kraft.

Beställ läkemedelsprotokoll vid resa utomlands

Dagens Process

info@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat