Varje land på denna jord har människor som kommer från olika klasser och sociala hierarkier som tillsammans skapat unika versioner av sitt kastsystem i sitt land. Ja, man kan säga att varje land har ett kastsystem, vilket påverkas av sociala strukturer som vidare är påverkade av kulturella, historiska, religiösa och ekonomiska faktorer.
Kastsystemet är en social klassificering som oftast är synonymt med Indien som har ett välkänt system av social hierarki. Landet har traditionellt delat in människor i olika kaster baserat på individens specifika yrke. Denna indelning har varit en central del av den indiska samhällsstrukturen i århundraden. I alla andra länder finns det liknande system, men de kallas bara olika och har andra indelningskriterier.
För att förstå andra länders kastsystem måste vi backa banden lite och först förstå vem människan är. Människor har en nästan medfödd tendens att organisera sig i grupper för att få skydd, hantera resurser, söka överlevnad och hantera makt och problem. Detta är en fundamental aspekt av mänsklig socialitet och samhällsbildning. När gruppen betyder väldigt mycket för en individ, kommer det att vara nästintill omöjligt att försöka splittra individen från sin klass och sociala hierarki. De finns där genom en produkt av komplexa samhällsprocesser som ska ge individen skydd, resurser och en överlevnad.
Ointelligenta klagar på samhällsklasser och sociala hierarkier
Människor är sociala varelser, och samarbete har varit en nyckelkomponent i mänsklig överlevnad och framgång som art. Att bilda grupper, familjer, stammar och senare mer komplexa samhällen har hjälpt människor att dela resurser, skydda sig från hot och utveckla olika färdigheter och teknologier.
En del av människans natur är att vilja omge sig med grupper av andra människor och organisera sig för att kunna ta del av olika resurser. Hur detta sker varierar dock beroende på kulturella och samhälleliga faktorer. Det innebär också att samhällsklasser har sitt ursprung i människans behov av omsorg och skydd samt andra gemensamma intressen och resurser som gruppen av individerna har.
Alla former av bildande av grupper är ett sätt för människan att skapa något som är av intresse för individen. Dessa grupper kan ingå i samhällsklasser, fotbollslag, föreningar, företag med mera.
Att försöka jämna ut privilegierna har konsekvenser
Den som bemödar sig att försöka göra en grupp svagare i ett samhälle kommer att stöta på många problem. Att försöka jämna ut samhällsklasser och sociala hierarkier har alltid fått oanade konsekvenser i historian, i många fall har massakrer på människor skett. Och det är alltid politiker som har en förkärlek om att tala om för andra människor att samhällsklasser är något riktigt dåligt. Så de ska man absolut inte lyssna på.
I många samhällen har sociala hierarkier utvecklats till att bli komplexa system av privilegier. Många gånger är dessa privilegier välförtjänta och om någon annan försöker ta dessa privilegier från någon annan kommer det som sagt att leda till konsekvenser.
Töntigt att vara diskriminerad
Människans tendens att skapa grupper för att skydda sig och fördela resurser kan i vissa situationer leda till att de som inte tillhör eller inte har möjlighet att skapa tillräckligt starka grupper kan känna sig orättvist behandlade och diskriminerade. De ska man inte tycka synd om. Dessa människor vill minimera andra individers skydd, kompetens, resurser och annat viktigt och förhoppningsvis ta allt till sig själva utan att ha jobbat för det. Anledningen till deras känsla av diskriminering är att de inte har lyckats själva i livet.
De som känner sig orättvist behandlade får jobba hårdare för att skapa sin egen tillräckligt starka grupp och sin egen sociala hierarki. På många platser i världen kan individen ta sig både upp och ner i den sociala hierarkin. Det innebär att människan själv kan välja var i hierarkin den vill stå någonstans.
Om du tycker att du står på fel plats i livet så ska du alltid titta dig själv i spegeln.