Du betalar för saker med din tid med verktyget pengar

Lästid: 3 min
”Vad betyder ”tid är pengar””
Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se
Alla har väl någon gång hört att tid är pengar. Både tiden och pengarna är mycket mer än så. När man säger “tid är pengar” betonar man att tiden har ett ekonomiskt värde. Varje minut som spenderas har en möjlig kostnad eftersom tiden som går förlorad inte kan köpas tillbaka. 

När du köper något använder du pengar som ett instrument för att betala med. Med du köper inte sakerna med pengarna du håller i handen eller med bankkortet. Vad du faktiskt gör är att du betalar för alla produkter och tjänster med den tid i ditt liv som du var tvungen att spendera för att kunna ha pengarna. Man kan säga att du betalar med tiden i ditt liv som du har sparat ihop i pengar när du köper saker.

Alla har ett pris – lär dig förstå din tid

Istället för att bara betrakta priset på dig själv och på en produkt i pengar, kan du värdera tiden. Ta hänsyn till detta perspektiv och till den tid som det krävs för att tjäna de pengarna som krävs för att köpa produkten. Om du känner att priset på produkten är för dyr i jämförelse med vilken tid du kastat bort för att ha pengarna – då kan du överväga om du från första början slösar din tid på rätt sätt för att få pengarna.

Du kan göra en analys av din tidsekonomi för att avgöra om värdet av den tid du investerar i arbete är värt värdet av den produkt du köper. Samma analys kan du göra på den tid du säljer som du äger, det vill säga dina arbetstimmar på jobbet. Ställ dig frågan om din timlön eller månadslön är värt din tid, eller ska du kanske skaffa dina pengar på annat sätt.

När du ställer dig frågan om produkterna och tjänsterna du vill ha var värt den tiden du spenderat för att kunna ha pengarna, kan din första tanke vara att det du vill ha är för dyrt. Du bör istället förstå att pengar är mycket viktigt men det som är viktigare är alltså hur du spenderar din tid på att skaffa dem. Är något dyrt – då bör du ha mentalitet som säger dig att skaffa mer pengar mer tidseffektivt.

Den som exempelvis tjänar 5 000 kr i timlön har större möjligheter till att köpa andras tid mycket mer och billigare, detta eftersom de flesta arbetar för en vanlig timlön. Det betyder också, som tidigare förklarat, att ju mer tidseffektiv du är på att tjäna pengar, desto mer frihet kommer du att få.

Tiden är inte oändlig – bygg din framgång

För de flesta människor kostar en McDonalds-meny i första hand cirka en timme av livet för det används instrumentet 150 kr. När en person går in på en restaurang och ska köpa mat betalar han eller hon med den tid det tog för att få pengarna. Den som tar emot beställningen är den person som för tillfället säljer sin tid, genom att agera kassör på McDonalds för att kunna köpa något med sin sålda tid i framtiden, och den som köper maten är den som betalar med sin tidigare sålda tid.

För att förstå och hantera relationen mellan tid och pengar på ett strategiskt sätt är det bra att analysera sin egen utveckling och tillväxt. Genom att använda sin tid för att lära sig nya färdigheter, bygga starka relationer som kommer att vara värdefulla för oss i framtiden och bli en bättre version av sig själv – kan man maximera sitt välbefinnande och framgång.

Kan vi debitera någon för bortkastad tid?

Picture of Karl Magnusson

Karl Magnusson

Twitter X
karl.magnusson@dagensprocess.se

Taggar till artikeln:

Relaterat